Με «βαριά» ατζέντα στην πρώτη Σύνοδο ως πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης

Με «βαριά» ατζέντα στην πρώτη Σύνοδο ως πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:46 Δημιουργία 17/10/19, 12:37

Με «βαριά» ατζέντα τη στιγμή που η Τουρκία πρωταγωνιστεί στις γεωπολιτικές εντάσεις εισέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο, στην οποία ο ίδιος θα συμμετάσχει ως πρωθυπουργός. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, στη «σκιά» της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία και των διττών μηνυμάτων από τις ΗΠΑ.

Καθώς το μεταναστευτικό βρίσκεται ψηλά στη θεματολογία της διήμερης συνεδρίασης, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα και να χτυπήσει δυνατά τα «καμπανάκια» στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία θα εντείνει το μεταναστευτικό πρόβλημα, ζητώντας από την ΕΕ να βάλει ουσιαστικά «πλάτη», επισημαίνοντας παράλληλα πως οι χώρες που δηλώνουν απρόθυμες να σηκώσουν το «βάρος» της υποδοχής ατόμων, πρέπει να βρεθούν αντιμέτωπες με συνέπειες.

Ο πρωθυπουργός σε χθεσινή του συνέντευξη σημείωσε πως Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές, εντούτοις επεσήμανε πως πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.

Ο ίδιος, πάντως, άφησε αιχμές για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα, δηλώνοντας πως είναι «γενναιόδωρη».

Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σήμερα, Πέμπτη συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ιταλίας και τη Ισπανίας για το μεταναστευτικό, ενώ παράλληλα θα συμμετάσχει στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Χθες, ο πρωθυπουργός είχε δείπνο με τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει επιμερισμό των βαρών στο μεταναστευτικό, θέτοντας αναλυτικά τα στοιχεία.

Τέλος, θα ενημερώσει για τις κινήσεις της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας ως προτεραιότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν το δικαιούνται.

Αν σου άρεσε κάνε