Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Φτάνουμε στα όρια μας - Η ΕΕ να βρει plab B

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Φτάνουμε στα όρια μας - Η ΕΕ να βρει plab B

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:12 Δημιουργία 18/10/19, 12:06

«Φτάνουμε στα όρια μας με το μεταναστευτικό». Αυτό είναι το μήνυμα, που εκπέμπει ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο «Politico».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει άμεσα να βρει ένα plan B για την αντιμετώπιση του ζητήματος, επισημαίνοντας μάλιστα πως έχουν δοθεί πολλά χρήματα στην Άγκυρα.

«Είναι απαράδεκτο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό και να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

«Νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί μία ρύθμιση για την υποστήριξη ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί σε ένα πλαίσιο, όπου η Τουρκία απειλεί ότι θα ανοίξει τα σύνορά της και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και πρόσφυγες…Θα επιχειρηματολογήσω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα «πυροσβεστικό σχέδιο» ή Σχέδιο Β ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό που σήμερα είναι έκτακτη ανάγκη δεν θα μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση», προσθέτει ο πρωθυπουργός.

«Φτάνουμε στα όρια μας όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα. Έχουμε λάβει μέτρα για επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο και των επιστροφών στην Τουρκία», σχολιάζει. «Ωστόσο, την ίδια στιγμή βρισκόμαστε ενώπιον αυξημένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών που εξαντλούν τις αντοχές της χώρας μου. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το μέτωπο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», προσθέτει.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει πως βασική του επιδίωξη είναι να συστήσει την Ελλάδα, ως μία χώρα που αφήνει πίσω της την κρίση, που συμμετέχει ενεργά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αναπτύσσεται με ρυθμούς πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσελκύει επενδύσεις.

«Στο πρόσφατο παρελθόν, οποτεδήποτε η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων συνήθως δεν ήταν για καλό. Η ελπίδα είναι πως έχουμε αφήσει αυτές τις ημέρες πίσω μας. Πιστεύω πως είναι σημαντικό για την Ευρώπη, συνολικά, να αναγνωρίσει πως ένα μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα κατάφερε να νικήσει τον λαϊκισμό», τονίζει.

«Καταφέραμε να θέσουμε εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή, επομένως δεν υπάρχει εξτρεμιστικό δεξιό, νεοφασιστικό κόμμα που εκπροσωπείται στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Πιστεύω πως αυτό είναι μία αχτίδα ελπίδας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρώπης», σημειώνει.

Αν σου άρεσε κάνε