Πέτσας για «πάγο» της ΕΕ στη Β. Μακεδονία: Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό

Πέτσας για «πάγο» της ΕΕ στη Β. Μακεδονία: Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:46 Δημιουργία 18/10/19, 14:42

Για την απόφαση της Συνόδους Κορυφής των ηγετών της ΕΕ ώστε να «παγώσουν» τις ενταξιακές συζητήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- το πρωί της Παρασκευής ο Στέλιος Πέτσας.

Σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, μας αφορά άμεσα, γιατί εμείς θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων αυτών των χωρών, με αποτέλεσμα να είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή αυτών που υποστηρίζουν την ενταξιακή προοπτική τους. Αρκεί να τηρούνται βέβαια όλες οι προϋποθέσεις. Δεν θέλουμε την απομόνωση, η οποία μπορεί να φέρει και αποσταθεροποίηση.

Όμως, τα ζητήματα αυτά απαιτούν ομοφωνία. Δεν μπορεί κανείς, αν έχει αντίρρηση κάποια χώρα, να κάνει κάτι διαφορετικό. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να παίζουμε το δικό μας ρόλο στα Βαλκάνια, στηρίζοντας αυτές τις χώρες στην ευρωπαϊκή τους προοπτική. Περιμένουμε να ανοίξει ξανά αυτή η συζήτηση σήμερα το πρωί».

Για το προσφυγικό

«Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει κανείς εάν θα υπάρξει κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή, αλλά θέλουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται στο χθεσινό Κείμενο Συμπερασμάτων και αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί σήμερα. Εμείς, από τη μια μεριά, θα θέλαμε να υπάρχει σαφής προειδοποίηση και έμπρακτο εργαλείο, το οποίο να αποτρέπει την Τουρκία στο να μην τηρεί την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Και από την άλλη, να εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχει αλληλεγγύη από τα κράτη-μέλη προς τα κράτη που αποτελούν πύλες εισόδου, η κυριότερη από τις οποίες είναι, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα. Όλες μας οι ενέργειες προς τα εκεί κατατείνουν. Ξέρετε ότι δεν επρόκειτο να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα αυτό. Καταφέραμε να συζητηθεί και να αποτελέσει και ένα σημαντικό σημείο των συζητήσεων», υπογράμμισε.

Brexit

«Είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται πάρα πολύ καιρό. Περιμένουμε να δούμε τι θα μπορέσει να καταφέρει ο Βρετανός Πρωθυπουργός. Νομίζω ότι όλες οι χώρες έκαναν αποδεκτή αυτή τη συμφωνία, η οποία επετεύχθη την τελευταία στιγμή. Δεν την χαιρετίζουμε, δεν θέλαμε να φύγει ένα κράτος- μέλος από την Ε.Ε., αλλά αυτή η εκκρεμότητα έπρεπε να τελειώσει», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

«Χαιρετίζουμε από τη μια μεριά τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ως κάτι θετικό. Από την άλλη μεριά έχει πολλά ασαφή σημεία, τα οποία περιμένουμε να τα δούμε στην πράξη. Το θέμα είναι πάρα πολύ περίπλοκο», τόνισε.

Για τη Σύνοδο Κορυφής

«Ο Πρωθυπουργός σε όλες τις επαφές του προσπάθησε να δείξει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και οι εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν ένα σημείο καμπής για τη χώρα. Όποιος ήταν χθες εδώ θα μπορούσε να το δει το κλίμα των συναντήσεων, που είχε ο Πρωθυπουργός σε κάθε του βήμα. Συμμετέχει η Ελλάδα σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις -όπως αποδεικνύεται- με αυτοπεποίθηση και προσπαθεί να διεκδικήσει τον ρόλο που της αναλογεί, όχι μόνο στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά σε όλα τα σημαντικά ζητήματα. Σήμερα στην ατζέντα υπάρχουν τα ζητήματα της Επιτροπής και της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν θέματα που μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ, όπως για το δημοσιονομικό πλαίσιο, για την επόμενη προγραμματική περίοδο, για την διαρθρωτική πολιτική, για τα Ταμεία Συνοχής και για τους αγρότες μας», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Αν σου άρεσε κάνε