Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Στόχος μας ο δίκαιος καταμερισμός όσων πρέπει να φύγουν

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Στόχος μας ο δίκαιος καταμερισμός όσων πρέπει να φύγουν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:34 Δημιουργία 18/10/19, 16:13

Την ικανοποίηση του για το κείμενο συμπερασμάτων των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες εξέφρασε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου στη βελγική πρωτεύουσα.

Όπως είπε ο ο πρωθυπουργός, «στην ενότητα Τουρκία - Συρία - Κύπρος, πετύχαμε να περιληφθούν οι ελληνικές θέσεις στα κείμενα της Συνόδου.

Το σημείο 8 των συμπερασμάτων προστέθηκε μετά από επιτακτική δική μας παρέμβαση. Υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίζει τις χώρες όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην Αν.Μεσόγειο.

Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι υπάρχει ειδική αναφορά στην Κύπρο και καταδίκη της Τουρκίας για τις ενέργειες στην κυρπιακή ΑΟΖ» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για το «πάγωμα» των ενταξιακών συζητήσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας από την ΕΕ και για το εάν μίλησε με τον Ζόραν Ζαεφ, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «στο Συμβούλιο είπα αυτό που είχα πει κι στον κ. Ζάεφ, ότι δεν θα θέσω τη Συμφωνία των Πρεσπών ως εμπόδιο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ αρκεί να τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας».

Απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε για μια ακόμα φορά τη σημασία που δίνει στην επιστροφή των μη αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, λέγοντας ότι «θα κάνουμε έναν όσο γίνεται πιο δίκαιο επιμερισμό των ανθρώπων που πρέπει να φύγουν. Γνωρίζω ότι υπάρχουν αντιδράσεις αλλά η ελληνική κοινωνία κατανοεί ότι υπάρχει πλέον μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει το ζήτημα μεταναστευτικό/προσφυγικό διαφορετικά.

Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με χώρες που δεν δέχονται επιμερισμό του προβλήματος προσφύγων. Υπάρχει αναγνώριση ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση αλλά όχι στον βαθμό που θα ήθελα» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, επέμεινε στο διαχωρισμό προσφυγικού και μεταναστευτικού, λέγοντας ότι «αν δεν μειώσουμε τις ροές, πάντα θα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα.

Ένα οικονομικός μετανάστης που ξέρει ότι δεν δικαιούται άσυλο, πρέπει να ξέρει ότι αν δώσει χρήματα στον διακινητή θα τα χάσει. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει».

Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορά της για να έρθουν όλοι στην Ελλάδα, αλλά η δουλειά μας είναι να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τις ΗΠΑ και τη συμφωνία του Ντόναλτ Τραμπ με την Τουρκία για τη Συρία, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκε η απόφαση για γρήγορη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία ήταν λανθασμένη.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι προβληματική. Το αντίθετο θα έλεγα, ειδικά μετά από όσα είπε ο κ. Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Πίσω από κάποιες ίσως εφήμερες αποφάσεις, πιστεύω ότι υπάρχει βάθος και συνέχεια στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, που τελικά είναι προς όφελος Ελλάδας και ΗΠΑ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε