Ψήφος ομογενών: Ο ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στις θέσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25

Ψήφος ομογενών: Ο ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στις θέσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:29 Δημιουργία 18/10/19, 18:08

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της ψήφου των ομογενών βρέθηκε στο επίκεντρο της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματους, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει στην αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος που αφορά το εκλογικό σύστημα και τις εκλογικές περιφέρειες.

Σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, σημειώνεται πως «μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25)».

Συνεχίζοντας, από το ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική.

Ευελπιστούμε τέλος, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Αν σου άρεσε κάνε