Βαρβιτσιώτης: Φοβόμαστε περισσότερο τις πολιτικές εξελίξεις στα Τίρανα παρά στα Σκόπια

Βαρβιτσιώτης: Φοβόμαστε περισσότερο τις πολιτικές εξελίξεις στα Τίρανα παρά στα Σκόπια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 19/10/19, 15:13

Δεν βοηθά την πολιτική σταθερότητα η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το γαλλικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, τόνισε ότι η επέκταση της ΕΕ στα Βαλκάνια συνιστά εθνική πολιτική για πάνω από 20 χρόνια. «Πάντα θέλαμε να έχουμε στα βόρειά μας, χώρες που να ναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, γιατί αυτό εξομαλύνει τις σχέσεις», εξήγησε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

«Εμείς θα σας έλεγα ότι δεν φοβόμαστε τόσο τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, πολύ περισσότερο φοβόμαστε τις πολιτικές εξελίξεις στα Τίρανα, γιατί αν υπάρχει ένας αδύναμος κρίκος στη γειτονιά μας, είναι ακριβώς η Αλβανία», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Εξήγησε ότι η Αλβανία έχει σοβαρά προβλήματα διαφθοράς, έλλειψης δημοκρατίας και πολιτικού κατακερματισμού και οι εξελίξεις δεν βοηθούν στην αντιμετώπισή τους.

Για τον πολιτικό αναβρασμό στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι όντως ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ απείλησε να παραιτηθεί αν δεν λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Όπως είπε, η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, επικοινώνησε με τον Ζάεφ, του επεσήμανε πως το καλύτερο είναι να μην παραιτηθεί και συνέστησε ψυχραιμία.

Αν σου άρεσε κάνε