Στο «τραπέζι» η εξεταστική για το δράμα του 2015

Στο «τραπέζι» η εξεταστική για το δράμα του 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:38 Δημιουργία 21/10/19, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα όσα συνέβησαν στη χώρα το δραματικό καλοκαίρι του 2015, σκέφτονται ξανά βουλευτές της ΝΔ, μετά από τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για τις παρασκηνιακές επαφές ορισμένων εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το τύπωμα δραχμών.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε προκρίνει αρχικώς μία επιλογή εξεταστικής για το 2015, θεωρώντας ότι θα πόλωνε το πολιτικό κλίμα, εντούτοις τώρα ο ίδιος δέχεται εισηγήσεις, για να επανεξετάσει την στάση του.

Είναι σαφές ότι οι αποκαλύψεις περί της εμπλοκής του προέδρου της Ρωσίας, το τηλεφώνημα Πούτιν στον τότε Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις του Γιάννη Στουρνάρα, δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν και πολύ δε περισσότερο τους βουλευτές της ΝΔ, που προεκλογικά είχαν επισημάνει την ανάγκη διερεύνησης του τι ακριβώς συνέβη εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, εκτός από βουλευτές, υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής τάσσονται και ορισμένοι υπουργοί, όπως είναι οι κ.κ. Γεωργιάδης, Βορίδης, Βρούτσης και Πλακιωτάκης, καθώς θεωρούν ότι η ζημιά που προκλήθηκε στην χώρα από τους χειρισμούς εκείνης της περιόδου, ήταν καταστροφική.

Την τελική απόφαση είναι προφανές ότι θα την λάβει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν δείχνει να βιάζεται αυτή την ώρα. Έχει μπροστά του κρίσιμα θέματα, όπως είναι ο εκλογικός νόμος, η ψήφος των αποδήμων, η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και -φυσικά - η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας για τα οποία απαιτείται η μεγίστη δυνατή συναίνεση.

Κατά συνέπεια, η όποια απόφαση θα ληφθεί μετά το τέλος αυτών των διαδικασιών - νομοθετικών πρωτοβουλιών και σίγουρα όχι πριν από την προσεχή άνοιξη. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τα ίδια τα γεγονότα. Από το εάν δηλαδή, θα υπάρξουν νέα στοιχεία για τους χειρισμούς εκείνης της περιόδου από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και από το ευρύτερο πολιτικό κλίμα που θα επικρατήσει στην χώρα τους επόμενους μήνες.

Για την κυβέρνηση , το αμέσως προσεχές διάστημα προτεραιότητα έχει η ψήφιση του προϋπολογισμού και η ψήφος των ομογενών, ζήτημα, το οποίο θα συζητηθεί και σήμερα στην διακομματική επιτροπή υπό το πρίσμα της νέας συμβιβαστικής πρότασης που κατέθεσε στα κόμματα ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν είναι μακριά ο στόχος να ψηφιστεί η ρύθμιση με πάνω από 200 ψήφους και να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, και ο ΣΥΡΙΖΑ να συρθεί προς την κυβερνητική πρόταση, υπό τον φόβο της πολιτικής απομόνωσής του.

Αν σου άρεσε κάνε