Νέα συνάντηση στο ΥΠΕΣ για την ψήφο των αποδήμων

Νέα συνάντηση στο ΥΠΕΣ για την ψήφο των αποδήμων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:53 Δημιουργία 21/10/19, 16:05

Χωρίς λύση για το ζήτημα της ψήφους των αποδήμων Ελλήνων ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εσωτερικών ο Τάκης Θεοδωρικάκος με τους εκπροσώπους των κόμματων της αντιπολίτευσης.

Καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, έγινε γνωστό πως θα διεξαχθεί νέα συνάντηση, αύριο, Τρίτη, στις 19:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα η εξεύρεση λύσης «σκόνταψε» σε τεχνικό ζήτημα που αφορά το χρονικό περιθώριο απουσίας από την Ελλάδα των 30 ετών, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το κριτήριο αυτό είχε θέσει το ΚΚΕ ως προϋπόθεση για συναίνεση και το υιοθέτησε στη γραπτή πρότασή του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι η εφαρμογή του στην πράξη είναι αδύνατη, καθώς οι ελληνικές κρατικές αρχές δεν μπορούν να τεκμηριώσουν πόσο διάστημα απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό ο υπουργός πρότεινε το συγκεκριμένο κριτήριο να μην έχει αναδρομική ισχύ αλλά να εφαρμοστεί για τους μελλοντικούς μετανάστες.

Αν και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Γιάννης Γκιόκας αναγνώρισε το πρόβλημα, δήλωσε ότι το κόμμα του εμμένει στην αρχική θέση και ότι αναμένει από το υπουργείο να βρει άλλες λύσεις που θα άρουν το τεχνικό ζήτημα.

Σε σχετική δήλωση του, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους του Έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Είναι κάτι που το οφείλει η ελληνική πολιτεία σε όλους του Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.

Όπως ξέρετε, η ΝΔ έχει μόλις 158. Για το σκοπό αυτό κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση. Για το σκοπό αυτό υπάρχει η αυριανή σύσκεψη στις επτά το απόγευμα. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν θέλω να κάνω καμία άλλη δήλωση» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Από τη μεριά, του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε πως «προσήλθαμε στην διακομματική επιτροπή με την δηλωμένη βούληση μας να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, με σεβασμό στην δημοκρατική αρχή και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Επιδιώξαμε συγκλίσεις, ειδικά με κόμματα τα οποία είχαν ανάλογες θέσεις με τις δικές μας, όπως το ΚΚΕ και η ΜΕΡΑ 25 και θέσαμε προς όλους την μοναδική προϋπόθεση που έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη συνταγματικής “θωράκισης” της λύσης στην οποία θα καταλήξουμε, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης. Η θέση μας αυτή έτυχε ευρύτερης αποδοχής».

Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι, με το πρόσχημα της αδυναμίας τεκμηρίωσης, η Κυβέρνηση υπαναχώρησε. από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος, μολονότι το είχε περιλάβει στην επιστολή που είχε στείλει ο αρμόδιος Υπουργός προς τα κόμματα. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι όποια χρονική προϋπόθεση πρέπει να ισχύσει για το μέλλον, και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Επισημάναμε ότι δεν μπορεί η συζήτηση να έχει το χαρακτήρα κινούμενης άμμου, και ότι οι υπαναχωρήσεις αυτές δεν δείχνουν την προσήκουσα σοβαρότητα προς ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Δεν νοείται δε, να έχουμε διαφορετικά κριτήρια ως προς το μέλλον και το παρελθόν, ενώ τα τεχνικά προβλήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι προσχηματικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν. Παρόλα αυτά θα προσέλθουμε και στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, που ορίσθηκε για αύριο, Τρίτη, 19.00, επιδιώκοντας πάντα να βρεθεί λύση» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε πως «επιμείναμε να θέτουμε μοναδική προϋπόθεση την εγγραφή τους στα δημοτολόγια, να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους με επιστολική ψήφο και την δυνατότητά τους να εκλέξουν και δικούς τους αντιπροσώπους. Δυστυχώς κάποια κόμματα θεωρούν την εθνική αυτή υπόθεση πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Εμείς με τη στάση μας διευκολύναμε αποφασιστικά να υπάρξει κοινή πρόταση τόσο για την ομόφωνη ψήφιση στη Βουλή, όσο και τις αναγκαίες αλλαγές στη Συνταγματική Αναθεώρηση, αποδεχόμενοι κάποιες από τις προτάσεις τους.

Με τη στάση τους ουσιαστικά δυναμιτίζουν την εθνική συνεννόηση. Έστω και την ύστατη ώρα, καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα να συμβάλλουν θετικά ώστε αύριο το απόγευμα να υπάρξει λύση. Όλοι μας λογοδοτούμε απέναντι στους συμπατριώτες μας που δεν κατανοούν γιατί κάτι που όλοι υποσχόμαστε επί τόσο χρόνο δεν μπορούμε και αυτή τη φορά να το κάνουμε πράξη» ανέφερε ο κ. Σκανδαλιδης.

Αν σου άρεσε κάνε