«Κλειδώνει» η συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων

«Κλειδώνει» η συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:28 Δημιουργία 22/10/19, 09:24
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μία ανάσα από τη συμφωνία όλων σχεδόν της κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται η κυβέρνηση όσον αφορά το μείζον ζήτημα της ψήφου των ομογενών.

Σήμερα το μεσημέρι σε νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και να καμφθούν τα προβλήματα, που εντοπίστηκαν σε τεχνικό επίπεδο.

Ουσιαστικά, αυτό που αναμένεται είναι να βρεθεί ο τεχνικός τρόπος, έτσι ώστε να γίνει δεκτή η πρόταση του ΚΚΕ για συμμετοχή των ομογενών, που βρίσκονται εκτός Ελλάδας το πολύ για 30 χρόνια.

Εάν και αυτό το ζήτημα ξεπεραστεί, τότε το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με 200 ψήφους και θα ισχύσει από την επόμενη κιόλας αναμέτρηση.

Η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου έχουν ήδη συμφωνήσει και αναμένεται το «ναι» του ΚΚΕ.

Το κόμμα του κ. Βαρουφάκη μετά τη νέα κυβίστηση φαίνεται να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο δεν έχει ικανό αριθμό βουλευτών για να ανατρέψει την μέχρι σήμερα εικόνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα βήματα που έγιναν τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να μην απομονωθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, εντούτοις θα τηρήσει την αρνητική στάση που είχε εξαρχής και θα επιχειρήσει, καταθέτοντας δίκη του πρόταση, να θολώσει την εικόνα.

Από την πλευρά του, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει την ευθύνη και της κατάρτισης του νομοσχεδίου και των διαβουλεύσεων, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος, καθώς βλέπει ότι η πολυπόθητη συναίνεση σε ένα μείζον θεσμικό θέμα είναι πολύ κοντά στο να επιτευχθεί.

Αργά χθες το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών συνομίλησε με τον πρωθυπουργό και επαναβεβαίωσαν ότι η μοναδική «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, είναι η ισοτιμία της ψήφου.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει το θέμα από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, έχει καταστήσει σαφές ότι οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν λόγο στα πολιτικά δρώμενα στην χώρα και πως πρέπει να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία όλοι όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα.

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, η συναίνεση που φαίνεται ότι θα επιτευχθεί, μπορεί να αποτελεί προάγγελο για ανάλογες συμφωνίες και σε αλλά θεσμικά ζητήματα, όπως είναι ο νέος εκλογικός νόμος και η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση που θα τηρήσει το ΚΙΝΑΛ και η κυρία Γεννηματά, διότι εάν συναινέσει στον εκλογικό νόμο, τότε θα ακυρωθεί στην πράξη η απλή αναλογική, που ψήφισε μόνος ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία κοινοβουλευτική σύνοδο.

Αν σου άρεσε κάνε