Κ. Μητσοτάκης: Αρνητική η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα προσβάλω το εθνόσημό μας

Κ. Μητσοτάκης: Αρνητική η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα προσβάλω το εθνόσημό μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:15 Δημιουργία 23/10/19, 09:12

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν αρνητική για τη χώρα μας. Όμως, δεν θα προσβάλω το εθνόσημό μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη διοργάνωση του «Συμποσίου της Θεσσαλονίκης», στέλνοντας σαφή μηνύματα.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προσθέτοντας πάντως ότι αυτές θα πρέπει να ανταποκριθούν σωστά στις υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής προοπτικής τους.

«Η Ελλάδα είναι σταθερή δύναμη ειρήνης σε μία ταραγμένη περιοχή. Με πολιτική αρχών, αντί άκαιρων και άσφαιρων ρητορισμών. Γιατί μόνο όποιος φοβάται, φοβίζει και τελικά δεν κερδίζει. Είμαστε μία χώρα που θα γίνουμε πρωταγωνιστές στη γειτονιά μας. Και για αυτό προσδοκούμε ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα ανταποκριθούν σωστά στις υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής τους προοπτικής. Η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Γιατί είναι δημοκρατικός μοχλός πίεσης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των γειτόνων μας και για την επίλυση των διμερών μας διαφορών», σημείωσε ο ίδιος.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν αρνητική για τη χώρα μας. Όμως, δεν θα προσβάλω το εθνόσημό μας, έστω κι αν κάτω από αυτό άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους. Δεν θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες. Χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση, θα παρακολουθούμε την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους», συμπλήρωσε.

«Με την Αλβανία επιζητούμε καλές σχέσεις γειτονίας. Προϋπόθεση για να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της. Προϋπόθεση είναι η σιγή κάθε ανιστόρητου συνθήματος. Και βέβαια η ειλικρινής προσέγγιση για τον καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών στο Ιόνιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ρότα της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που δείχνει η ιστορία της και οι τρεις πυξίδες που μας οδήγησαν σε εθνικές επιτυχίες.

«Διεθνές δίκαιο και διπλωματία της αυτοπεποίθησης. Εθνική ενότητα και εύρωστη άμυνα. Οικονομική πρόοδος με κοινωνική συνοχή. Σε κάθε δύσκολη καμπή η χώρα προόδευσε όταν ενώθηκε και επέλεξε τους σωστούς συμμάχους. Η ανάπτυξη ήταν αυτή που τη θωράκιζε μέσα από μία φυγή προς τα εμπρός», είπε.

Αναφερόμενος στο περιστατικό με την κινηματογραφική ταινία «Joker», ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως ζήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη εντυπώσεων και διαμορφώθηκε μια "παρωδία" που εμποδίζει ακόμα και σήμερα τη νηφάλια προσέγγιση του ζητήματος

«Πράγματι δουλειά της Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει όταν γίνεται μια καταγγελία. Αν παρενέβη με τρόπο υπερβολικό εδώ πέρα είμαστε να το συζητήσουμε αυτό. Αν θεωρούμε ότι ο νόμος ο οποίος ορίζει το πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων για τις τηλεοπτικές ταινίες είναι ένας νόμος που πρέπει να αλλάξει, να το συζητήσουμε κι αυτό με νηφαλιότητα», δήλωσε.

Στο επιχείρημα ότι οι ανήλικοι που έχουν δεδομένα στο κινητό τους μπορούν να βλέπουν διάφορα, απάντησε ότι η δημόσια σφαίρα διακατέχεται από διαφορετικούς κανόνες από την ιδιωτική σφαίρα.

«Όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε ήρεμα απλά, να πάρουμε από ένα πραγματικό περιστατικό να καταλήξουμε σε μια λύση η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή", σημείωσε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε πως όλα όσα συνέβησαν σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό "ίσως είναι και μια ένδειξη επιστροφής στην πραγματικότητα το γεγονός ότι αφιερώνουμε τόσο ενέργεια για να συζητήσουμε ένα θέμα ήσσονος σημασίας».

Αν σου άρεσε κάνε