Με Φρουζή και Μανιαδάκη ξεκινά η προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Με Φρουζή και Μανιαδάκη ξεκινά η προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:04 Δημιουργία 23/10/19, 15:00

Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 29 Οκτωβρίου θα κληθούν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο οι δύο πρώτοι μάρτυρες, ο πρώην επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Φρουζής και ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας που μετατράπηκε σε κατηγορούμενο, Κωνσταντίνος Μανιαδάκης.

Όπως ανέφερε στέλεχος της ΝΔ στο ΑΜΠΕ, «ο κατάλογος των μαρτύρων θα πρέπει να εμπλουτιστεί, αν κριθεί αναγκαίο».

Υπενθυμίζεται πως, ο Κωνσταντίνος Φρουζής είναι ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της NOVARTIS Hellas, και το στέλεχος εκείνο που αναφέρεται στο έγγραφο του FBI και οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν κατονομάσει ως τον άνθρωπο που έκανε τις δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα, τον έχουν περιγράψει ως το στέλεχος που του είχε ανατεθεί η αρμοδιότητα της επαφής και του επηρεασμού πολιτικών προσώπων, ως το στέλεχος που ήταν το ικανότερο για την επιθετική πολιτική που άσκησε στην Ελλάδα η NOVARTIS. Τον έχουν κατονομάσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης», «Αικατερίνη Κελέση» ως τον ισχυρό άνδρα της NOVARTIS Hellas, τόσο ισχυρό που το 2012 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, μια θέση στην οποία παρέμεινε επί μια τριετία.

Ο Νίκος Μανιαδάκης είναι ο καθηγητής που θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση, θα καταθέσει μετά τον Κωνσταντίνο Φρουζή. Είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου» που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018 στο αεροδρόμιο προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τη Μαδρίτη και μετατράπηκε σε κατηγορούμενο για την υπόθεση NOVARTIS. Σε βάρος του Νίκου Μανιαδάκη έχει ασκηθεί δίωξη για παθητική δωροδοκία αλλά ο ίδιος έχει καταγγείλει ότι του ασκήθηκαν πιέσεις από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα.

Τα υπόλοιπα πρόσωπα που προτείνει η ΝΔ είναι ο Φιλίστορας Δεστεμπασίδης, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της NOVARTIS Hellas, η M. Mαραγγέλη, γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή μέχρι το 2015, ο Ν. Μανίας που έχει εργαστεί στο υπουργείο Υγείας και Ανάπτυξης παρέχοντας τεχνικές συμβουλές για τη διαμόρφωση των τιμών, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, η Γεωργία Τσατάνη, Εισαγγελέας Εφετών, ο Γ. Τερζάκης, ως πρόεδρος της ΕΤΑΔ, η πρώην εισαγγελέας, Ελένη Ράικου, η Μαρία Παπασπύρου, πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, ο Ιωάννης Αγγελής, πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, τα μέλη κλιμακίου που μετέβησαν στη Βιέννη για τη συνάντηση με στελέχη του FBI, η Ελένη Τουλουπάκη, Εισαγγελέας Διαφθοράς, οι Χ. Ντζούρας και Σ. Μανώλης, επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς.

Αν σου άρεσε κάνε