«Έκρηξη» στο πολιτικό σκηνικό με τη «βόμβα» Γεωργιάδη γα χρηματισμό Τσίπρα-Πολάκη

«Έκρηξη» στο πολιτικό σκηνικό με τη «βόμβα» Γεωργιάδη γα χρηματισμό Τσίπρα-Πολάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:23 Δημιουργία 24/10/19, 08:18
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Εκρηκτικό είναι και πάλι το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό, λίγες ώρες μετά την συμφωνία που επετεύχθη - με διακομματική συναίνεση - για την ψήφο των ομογενών.

Η ...πολιτική νηνεμία δεν διήρκεσε πολύ, καθώς η υπόθεση Novartis έριξε και πάλι την «βαριά σκιά» της πάνω από την Βουλή.

Στην αίθουσα της προανακριτικής, ο Παύλος Πολάκης επετέθη με ανοίκειους χαρακτηρισμούς στην πλειοψηφία, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης πυροδότησε νέα ένταση με την καταγγελία του ότι χρηματίστηκαν οι κ.κ. Τσίπρας και Πολάκης από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στην επίθεση που δέχθηκε τα τελευταία 24ωρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την συνέντευξή του στο ελβετικό κανάλι, πάλι για την ίδια υπόθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις από τα τεκταινόμενα γύρω από την έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη και επιμένει πως τον πρώτο λόγο τον έχει η προανακριτική επιτροπή και η δικαιοσύνη.

Για τον κ. Γεωργιάδη, βουλευτές της ΝΔ σημειώνουν ότι οι παρεμβάσεις του εξηγούνται από την πολιτική πίεση, που ο ίδιος και αλλά επιφανή στελέχη του κόμματός του δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τα φιλικά προς την προηγούμενη κυβέρνηση έντυπα.

Την ίδια επιθετική στάση τηρεί και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι ήθελε την παραπομπή και του κ. Τσίπρα στην προανακριτική.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρωθυπουργός δηλώνει σε κάθε ευκαιρία την πρόθεσή του να προχωρήσει μπροστά, προσπαθώντας κάθε φορά να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική συναίνεση και κοινωνικές συμμαχίες.

Μετά από την ψήφο των ομογενών, νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με πλειοψηφία 200 βουλευτών και πλέον, σήμερα ψηφίζεται το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την βελτίωση των προϋποθέσεων με σκοπό τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την ίδρυση νέων εταιρειών.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε συνέδριο του Economist ανακοίνωσε δυο σημαντικές αποφάσεις, που αλλάζουν το τοπίο γύρω από την ελληνική οικονομία. Οι ανακοινώσεις έχουν ως εξής:

  1. Αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στην οικοδομή, προκειμένου να τονωθεί άμεσα η αγορά των ακινήτων και το σύνολο των επαγγελμάτων που εμπλέκονται σε αυτή. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1.1.2006 και μετά.
  2. Τον περιορισμό των δημοσιονομικών πλεονασμάτων από το 2021. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ισχυρή βεβαιότητα του για την απόφαση αυτή, η οποία θα συζητηθεί μέσα στο επόμενο έτος για να ισχύσει από το μεθεπόμενο. Είναι σαφές ότι εάν η πρόβλεψη - εξαγγελία γίνει πράξη, μεγαλώνει σημαντικά ο δημοσιονομικός χώρος, που έχει η κυβέρνηση όχι μόνον για να στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες των πολιτών, αλλά και για να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με την εκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, την τόνωση των επενδύσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται, θα δημιουργήσουν - σύμφωνα με την κυβέρνηση - ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα γύρω από την οικονομία και θα μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για την χώρα και τους πολίτες.

Αν σου άρεσε κάνε