Επενδύσεις: Επόμενος «σταθμός» Σαγκάη

Επενδύσεις: Επόμενος «σταθμός» Σαγκάη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:55 Δημιουργία 29/10/19, 07:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με θετικό διεθνές κλίμα, αλλά και με καλή ψυχολογία στην εσωτερική αγορά, η κυβέρνηση ολοκληρώνει την προετοιμασία του πρώτου της προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στην Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Στις προβλέψεις περιλαμβάνονται νέες μειώσεις στην φορολογία, αυξήσεις και στις κύριες συντάξεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και νέες επενδύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από την εικόνα που έχει διεθνώς η ελληνική οικονομία, μετά και τη νέα αναβάθμιση από την S&P, αλλά και μετά το πράσινο φως του ESM για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Δ.Ν.Τ.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό παραμένουν οι επενδύσεις (Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών) και οι αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει την προσεχή εβδομάδα στη Σαγκάη, συνοδευόμενος από ομάδα επιχειρηματιών, προκειμένου να διερευνήσει πιθανότητες συνεργασίες σε κρατικό και επιχειρηματικό επίπεδο με την Κίνα.

Το πείραμα με την Cosco κρίνεται από όλες τις πλευρές εξαιρετικά επιτυχημένο και αυτή την ώρα αναζητούνται και άλλοι «δρόμοι» για την διεύρυνση αυτής της συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο. Οι Κινέζοι θέλουν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα σταθμούς για την προώθηση των προϊόντων τους στην Ευρώπη, αλλά και βάσεις για έρευνα και τεχνολογία.

Παράλληλα, οι Κινέζοι θα στηρίξουν τη δημιουργία απευθείας πτήσης από το Πεκίνο στην Κρήτη, κάτι που σημαίνει στήριξη του τουρισμού αλλά και επενδύσεις των Κινέζων σε τουριστικά συγκροτήματα.

Επενδύσεις στον «δρόμο του μεταξιού» αναζήτησαν και άλλοι πρωθυπουργοί κατά τον παρελθόν, αλλά δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν στον βαθμό που θα έπρεπε.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης έχει την δυνατότητα να διευκολύνει τις επενδύσεις είτε μέσα από το θεσμικό πλαίσιο είτε μέσα από την φορολογία, που σαφώς είναι πιο φιλική στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Στο εσωτερικό τώρα, τα έργα υποδομής που προετοιμάζονται με κορυφαίο την «γραμμή 4» του μέτρο, που ξεμπλόκαρε μετά από την απόρριψη από το ΣτΕ των ενστάσεων και των προσφύγων, θα τονώσουν την απασχόληση.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται μέτρα, που αφορούν τη στήριξη της μόνιμης απασχόλησης, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας κ.α.

Ο χρονικός ορίζοντας που θέτει ο πρωθυπουργός προκειμένου το καλό αυτό κλίμα να αποτυπωθεί στα εισοδήματα και στην κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας, είναι ο Ιούνιος , όποτε και θα γίνει μια συνολική επαναξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε