Ζάεφ: «Παγώνει» η Συμφωνία των Πρεσπών

Ζάεφ: «Παγώνει» η Συμφωνία των Πρεσπών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:34 Δημιουργία 29/10/19, 10:28

Η άρνηση των Ευρωπαίων να χορηγήσουν ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, προειδοποιεί ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Euronews.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέρος της θα παγώσει διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους... Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική προοπτική για τη χώρα και τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο», είπε μεταξύ άλλων ο Ζάεφ και πρόσθεσε:

«Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της ΕΕ σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι, και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, με την επάνοδο του εθνικισμού αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Και όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».

Ο ίδιος προειδοποίησε, πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Αν σου άρεσε κάνε