Νέος γύρος πόλωσης στη βαριά «σκιά» της Novartis

Νέος γύρος πόλωσης στη βαριά «σκιά» της Novartis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:28 Δημιουργία 30/10/19, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την βαριά «σκιά» της στο πολιτικό σκηνικό ρίχνει για μια ακόμη φορά η υπόθεση Novartis, θέτοντας τέλος σε όποια σενάρια πραγματικής συναίνεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η... ανυπακοή που δήλωσαν χθες οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος παρά την απόφαση της προανακριτικής επιτροπής, που έχει συσταθεί για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών του πρώην υπουργού, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και την ψηφοφορία που υπήρξε για την εξαίρεση τους, είναι μόνο η αρχή μια νέας μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κκ. Πολάκης και Τζανακόπουλος είναι βέβαιο ότι θα μετατρέψουν συνειδητά σε «αρένα» την προανακριτική επιτροπή την προσεχή Πέμπτη ( όποτε και είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση) και είναι άγνωστο ποια θα είναι η αντίδραση του προεδρείου.

Θεωρείται βέβαιο, πάντως, ότι οι όποιοι χειρισμοί των δυο αυτών στελεχών θα έχουν την έγκριση του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και όπως τονίζουν οι πιο έμπειροι κοινοβουλευτικοί, στο τέλος αυτής της δύσκολης και πολιτικά άγριας διαδρομής θα υπάρξει η αποχώρηση του συνόλου των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από την επιτροπή.

Μια ενδεχόμενη αποχώρηση μάλιστα θα συνοδευθεί από καταγγελίες περί σκευωρίας, αντεκδίκησης και πόλωσης, ενώ θα τονιστεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία της το όποιο πόρισμα εκδοθεί τελικά.

Η ΝΔ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα επιμείνει θεσμικά και θα ζητήσει την εξαίρεση των δυο συγκεκριμένων βουλευτών, όπως άλλωστε ψήφισε χθες η πλειοψηφία και με το επιχείρημα ότι είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση μετά από δηλώσεις και πράξεις.

Ο μεν κ. Πολάκης είχε δηλώσει ότι γνώριζε την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ ο κ. Τζανακόπουλος είχε επισκεφθεί τον Άρειο Πάγο την περίοδο που ήταν σε εξέλιξη η σχετική έρευνα της δικαιοσύνης.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι δεν θα εμπλακεί στην όλη συζήτηση , όσο και να προκληθεί από τον προκάτοχο του, κ. Τσίπρα. Η «γραμμή», όπως αποτυπώθηκε με τα άδεια υπουργικά έδρανα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, θα τηρηθεί μέχρι τέλος, ανεξαρτήτως εξελίξεων, ανάφερε στο Xrimaonline.gr , τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι πρόκειται για μια αμιγώς κοινοβουλευτική διαδικασία , η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί. Εκτός από αυτό όμως, ο κ. Μητσοτάκης θα προτιμήσει να μιλά διαρκώς για την ανάγκη συναίνεσης στα μεγάλα θεσμικά ζητήματα και να φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη πρόσφατα με την ψήφο των ομογενών, όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απομονώθηκε από όλους.

Αν σου άρεσε κάνε