Αναβολή της προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο αποφάσισε ο Τασούλας

Αναβολή της προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο αποφάσισε ο Τασούλας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:24 Δημιουργία 01/11/19, 19:13

Διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα του Κώστα Τασούλα με το ΣΥΡΙΖΑ για την εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου από τις εργασίας της προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με τον πρόεδρο της Βουλής να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέχεια της επιτροπής.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Τασούλας ανέφερε πως δεν πρόκειται να γίνει η προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής την προσεχή Τρίτη, προκειμένου να δοθεί η προβλεπόμενη προθεσμία των τριών ημερών, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για να ορίσει τους αντικαταστάτες των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο, λέγοντας πως είναι πιθανή μια συνεδρίαση της επιτροπής για την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε ερώτηση πώς θα σχολίαζε μια ενδεχόμενη άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει αντικαταστάτες, ο Κώστας Τασούλας απάντησε: «Θα το εκλάβω ως πείσμα». Είπε πάντως, ότι η επιτροπή μπορεί να λειτουργήσει και με 23 βουλευτές από 25 μέλη που ήταν αρχικά, δηλαδή δεν τίθεται θέμα μη νόμιμης σύνθεσης στην περίπτωση που δεν υπάρξει αντικατάσταση των δύο βουλευτών.

«Η δικαστική ανεξαρτησία την οποία απολαμβάνει η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης είναι συνταγματική επιταγή», ανέφερε επίσης για να εξηγήσει ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει στη σύνθεση της ειδικής επιτροπής και τόνισε ότι «δεν υπάρχει υπερκείμενο όργανο - υπερκείμενος εισαγγελέας - για να κρίνει τη νομιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής, άρα μοιραία αυτή την κρίνει η ίδια η επιτροπή. Και επειδή δεν είναι μονοπρόσωπη αυτή η επιτροπή, η απόφαση μοιραία λαμβάνεται από την πλειοψηφία».

«Η σύνθεση είναι θέμα των μελών της επιτροπής, που είναι ανεξάρτητο όργανο, με δικαστικές αρμοδιότητες. Είναι προανακριτικοί υπάλληλοι. Στη δικονομία ο μάρτυρας είναι πολυτιμότερος από τον ανακριτικό υπάλληλο, για την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, το ότι σε προτείνουν για μάρτυρα, σου δίνει καλύτερο ρόλο από το να είναι μέλος της επιτροπής, υπό την έννοια της συμβολής σου στην αλήθεια. Στη δικονομία ο μάρτυρας είναι πολυτιμότερος, γι' αυτό ο μάρτυρας δεν αντικαθίσταται. Αντικαθίσταται ο ανακριτικός υπάλληλος», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Αν σου άρεσε κάνε