Υπόθεση Novartis: Η συνέχεια επί της οθόνης για την προανακριτική

Υπόθεση Novartis: Η συνέχεια επί της οθόνης για την προανακριτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:05 Δημιουργία 05/11/19, 06:35
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η συνέχεια… επί της οθόνης σε ό,τι αφορά την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis και την συμμετοχή σε αυτήν των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη.

Όλες οι πλευρές έχουν τοποθετηθεί και αναμένεται να διαπιστωθεί την προσεχή Πέμπτη, όποτε και έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της επιτροπής, το τι ακριβώς θα πράξουν οι δυο πρώην υπουργοί, που έχουν εξαιρεθεί μετά από απόφαση της πλειοψηφίας.

Ο κ. Τασούλας, απαντώντας στην νέα επιστολή του κ. Τσίπρα, κατέστησε σαφές ότι θεωρεί απολύτως νόμιμη την απόφαση της πλειοψηφίας και ως εκ τούτου αναμένει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει τους δύο αντικαταστάτες τους.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη και θα προχωρήσουμε», ήταν η λακωνική απάντηση που έδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λίγο νωρίτερα σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι το μείζον είναι να προχωρήσει η έρευνα της προανακριτικής επιτροπής και να διαπιστωθεί το εάν πραγματικά υπήρξε σκευωρία ή όχι.

Η ΝΔ θα επιμείνει στην ορθότητα της επιλογής της πλειοψηφίας, με δεδομένο ότι και τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εμπλοκή στην υπόθεση και κατά συνέπεια δεν μπορούν να είναι μέλη της επιτροπής.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί, πάντως, σημείωσαν αργά χθες το βράδυ ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα θελήσει να μετατρέψει την διαδικασία σε «Ροντέο» και πως αυτό που θα κάνει τελικά, είναι απλά να μην αντικαταστήσει τους δυο βουλευτές του - μέλη της επιτροπής.

Επίσης, βουλευτές της ΝΔ προέβλεπαν ότι σε μα δεδομένη χρονική στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει να αποχωρήσει θορυβωδώς από την επιτροπή, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις και να μην συμμετάσχει στην διαδικασία έκδοσης πορίσματος.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα μείνει μέχρι το τέλος μακριά από την όλη διαδικασία και είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Novartis, κανένας υπουργός δεν μετέχει ούτε μέσω δηλώσεων στην εξέλιξη της δικαστικής και της κοινοβουλευτικής έρευνας.

Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να μείνουν μακριά, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που αφορά τη Βουλή, κάτι άλλωστε που προεκλήθη και μέσω των αδειών υπουργικών εδράνων στην συζήτηση για την συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση , η Βουλή θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και δεν είναι τυχαίο ότι τον διάλογο με τον τέως πρωθυπουργό τον κάνει ο πρόεδρος της Βουλής.

Αν σου άρεσε κάνε