Μητσοτάκης στην Κίνα: Το βάρος στην προσέλκυση 3 «κολοσσών» για επενδύσεις

Μητσοτάκης στην Κίνα: Το βάρος στην προσέλκυση 3 «κολοσσών» για επενδύσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:14 Δημιουργία 05/11/19, 15:07

Την έντονη ικανοποίηση τους για τις επαφές που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με εκπροσώπους μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων της Κίνας στη Σαγκάη εκφράζουν από το Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη, τονίζοντας το θετικό κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα που συνάντηση κατά την επίσκεψη του ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ali Baba Daniel Yong Zhang και συζήτησαν την προβολή της Ελλάδας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ali Express, η οποία έχει 700 εκατομμύρια πελάτες. Όπως ανέφερε ο κ. Zhang, το ρεκόρ πωλήσεων μιας ημέρας έφτασε σε αξία τα 30 δισεκ. δολάρια με διακίνηση 1 δισεκατομμυρίου δεμάτων.

Παράλληλα εξέφρασε στον πρωθυπουργό την επιθυμία για πώληση Ελληνικών προϊόντων μέσω της πλατφόρμας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε παράλληλα την προώθηση του ελληνικού τουρισμού μέσω της πλατφόρμας, η οποία προσφέρει και τουριστικές υπηρεσίες. «Μπορείτε να πουλάτε ελληνικά προϊόντα στην Κίνα και να συμβάλλετε ώστε να έρχονται οι κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το απόγευμα (τοπική ώρα) με τον Πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) Chen Siqing. Η ICBC αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα. Ήδη συμμετέχει σε επένδυση 300 εκατομμυρίων σε ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη και όπως ειπώθηκε στη συνάντηση εξετάζει τις δυνατότητες να συμμετέχει και σε άλλες επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και είπε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να επενδύσει κάποιος.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση στη Σαγκάη με τον Πρόεδρο της μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, Li Zixue. Ο επικεφαλής της ZTE, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου καθώς και εργοστασίου μεταποίησης το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Μητσοτάκη, έχει «κλειδώσει» η επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην Κίνα τον Απρίλιο, και συγκεκριμένα στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «17 +1» που αφορά στη συνεργασία της Κίνας με χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Αν σου άρεσε κάνε