Στα «χέρια» των κομμάτων το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων

Στα «χέρια» των κομμάτων το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:03 Δημιουργία 07/11/19, 14:43

Στα «χέρια» των κομμάτων θα βρίσκεται από αύριο, Παρασκευή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να μπει σε δημόσια διαβούλευση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι «η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους», όπως επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Οι τέσσερις βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

-Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείες, προξενεία και άλλα κτίρια που θα συμφωνηθούν.

-Η ψήφος υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

-Οι έδρες του ψηφοδελτίου Επικρατείας πάνε από 12 σε 15. Τα πολιτικά κόμματα εφόσον το επιθυμούν μπορούν να έχουν ένα ή περισσότερους υποψηφίους από την ελληνική ομογένεια στο ψηφοδέλτιο.

-Οι Έλληνες του εξωτερικού για να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση και τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα. Επίσης πρέπει να έχουν ΑΦΜ.

«Πρέπει αυτό το βήμα να αγκαλιαστεί από τους Έλληνες του εξωτερικού. Να το αντιμετωπίσουν ως ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Είναι μία άσκηση συνεννόησης και συναίνεσης», δήλωσε χθες ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αν σου άρεσε κάνε