Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους «γαλάζιους» στη «σκιά» του μεταναστευτικού

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους «γαλάζιους» στη «σκιά» του μεταναστευτικού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:32 Δημιουργία 08/11/19, 12:24
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ξεχωριστή σημασία αποκτά η άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ το μεσημέρι του Σαββάτου, με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις και την επιδείνωση των στοιχείων που αφορούν τις μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει στους βουλευτές του κόμματός του ότι η κατάσταση είναι πραγματικά άσχημη και πως δεν χωρούν ούτε απόπειρες αποκόμισης μικροκομματικών κερδών ούτε πολύ δε περισσότερο προσπάθειες αποφυγής του πολιτικού κόστους.

Ο ίδιος θα ξεκαθαρίσει πως αποτελεί προσωπική του επιλογή η αποσυμφόρηση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου και η μεταφορά ενός αριθμού προσφύγων στην ενδοχώρα. Θα τους ζητήσει να στηρίξουν αυτή την απόφαση, να μιλήσουν με τους πολίτες που αντιδρούν και να συνεργαστούν με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ειδική αναφορά θα κάνει στην ανάγκη να αποφεύγονται συμπεριφορές, που ενδέχεται να παρεξηγηθούν και τα μηνύματα που θα εκπέμπονται να είναι σαφή και μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κουλτούρας ως προς τους πρόσφυγες.

Αυτή η επισήμανση αποτελεί συνέχεια της δυσφορίας, που εξέφρασαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου για την στάση του κ. Κυρανάκη, ο οποίος με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στήριξε ουσιαστικά την πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας πολιτών να οργανώσει γεύμα με χοιρινά και αλκοόλ έξω από καταυλισμό προσφύγων.

Η ανάρτηση του βουλευτή, μάλιστα, προκάλεσε και τη δημόσια αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία με ευθύτητα είπε ότι «ορισμένοι εκ των νέων βουλευτών μας , δεν ξέρουν γιατί μιλάνε».

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει κρατήσει μια μετριοπαθή στάση, αναγνωρίζει την έκταση του προβλήματος, αλλά είναι αποφασισμένος να τηρήσει στο ακέραιο τους διεθνείς κανόνες που αφορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ήδη, σύμφωνα με το νέο σχέδιο που αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, η αποσυμφόρηση των νησιών του ΒΑ θα προχωρήσει με στόχο την μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα θα ενταθούν οι έλεγχοι του λιμενικού.

Αν σου άρεσε κάνε