Σε επιφυλακή η κυβέρνηση για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Το επιχειρησιακό σχέδιο

Σε επιφυλακή η κυβέρνηση για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Το επιχειρησιακό σχέδιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:24 Δημιουργία 12/11/19, 09:19
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το δόγμα «νόμου και τάξης» που αποτέλεσε μία εκ των βασικών εξαγγελιών - δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές, δοκιμάζεται «σκληρά» μέσα από τις συγκρούσεις των αντιεξουσιαστών με την αστυνομία στην ΑΣΟΕΕ και στους δρόμους των Εξαρχείων.

Χθες, δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που χαρακτήρισαν τα επεισόδια έξω από το οικονομικό πανεπιστήμιο, ως μια «πρόβα τζενεράλε» ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου και μάλιστα σημείωσαν ότι μπορεί την Κυριακή να επιχειρήσουν ορισμένοι μια αντεπίθεση μέσα από επεισόδια , καταστροφές και φθορές δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να ακυρώσουν στην πράξη την πολιτική της κυβέρνησης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου το μήνυμα που εκπέμπεται, είναι «μηδενική ανοχή στην βία» και οι εντολές του πρωθυπουργού στον υπουργό Δημόσιας Τάξης είναι να κάνει ο,τι χρειαστεί, προκειμένου τα πανεπιστήμια να επιστρέψουν στις φοιτητές και τους καθηγητές και οι πλατείες στους πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι μόνο με την προβολή μιας σκληρής στάσης έναντι των φαινόμενων αυτών, η ευνομία θα επιστρέψει στις πόλεις και τις γειτονιές και οι «μπαχαλάκηδες» θα απομονωθούν. Είναι έτοιμος να δεχθεί την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «δεξιάς στροφής» κλπ., καθώς εκτιμά ότι πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν με συμπάθεια τους συγκεκριμένους χώρους.

Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση για την επιτυχία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ούτε για το οπλοστάσιο που βρήκε η ΕΛΑΣ στα υπόγεια της ΑΣΟΕΕ.

Την προσεχή Κυριακή τόσο η ΕΛΑΣ όσο και η κυβέρνηση συνολικά είναι πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωπες με τα φαινόμενα βίας, που ως αντιπολίτευση η ΝΔ κατήγγειλε . Η «γραμμή» που έχει υιοθετηθεί είναι να υπάρξει σκληρή αντιμετώπιση όσων προκαλέσουν επεισόδια, κάτι που σημαίνει ότι οι αστυνομικοί είναι έτοιμοι να κάνουν προσαγωγές και συλλήψεις.

Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι ήδη έτοιμο και για την υλοποίηση του επιστρατεύονται αστυνομικοί και από τους γειτονικούς - με τη Αττική - νομούς

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, 5.000 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός και οκτώ διμοιρίες των ΜΑΤ θα φτάσουν από την Βοιωτία και την Κόρινθο.

Σήμερα, Τρίτη αναμένεται να γίνει σύσκεψη των επιτελών της ΕΛΑΣ με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων για την στάση που θα τηρηθεί κατά τους τριήμερος εορτασμούς . Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η γιορτή του Πολυτεχνείου θα γίνει για πρώτη φορά, χωρίς να ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο, γεγονός που σημαίνει ότι η αστυνομία θα έχει την δυνατότητα - εάν κρίνει ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις - να μπει στα πανεπιστήμια και να συλλάβει τους καταληψίες.

Αν σου άρεσε κάνε