Πέτσας για φάρμακα: Και «πάγωμα» στις αυξήσεις και μειώσεις 7%

Πέτσας για φάρμακα: Και «πάγωμα» στις αυξήσεις και μειώσεις 7%

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:46 Δημιουργία 12/11/19, 15:07

Με το ζήτημα της κοστολόγησης των φαρμάκων «άνοιξε» την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «δεν θα εφαρμοστούν οι αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αντιθέτως, με τις διατάξεις που προωθεί το υπ. Υγείας, προβλέπεται όχι μόνο «"πάγωμα" των αυξήσεων στα φάρμακα, αλλά και μειώσεις έως και 7% για κάποια από αυτά».

Αναφορικά με την ταλαιπωρία των οδηγών στους δρόμους της Αθήνας χθες και σήμερα, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «εκ μέρους της κυβέρνησης, ευχαριστώ τους Αθηναίους πολίτες και τους επισκέπτες της Πρωτεύουσας για την κατανόησή τους, για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που είναι απαραίτητα όταν τόσο σημαντικοί ηγέτες όπως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέπτονται τη χώρα μας».

Σχετικά με τις πρόσφατες δράσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο ίδιος ανέφερε πως «το Σάββατο η Αντιτρομοκρατική εξουδετέρωσε έναν επικίνδυνο τρομοκρατικό βραχίονα. Την Κυριακή η Αστυνομία εξάρθρωσε γιάφκα - κατασκευαστήριο μολότοφ στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Και σήμερα έγινε η 12η απελευθέρωση παράνομα κατειλημμένου χώρου» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, κατά της ΕΕ, ο κ. Πέτσας τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι όλοι καταλαβαίνουν πως «τέτοιου είδους ρητορικές εξάρσεις απευθύνονται προς όλη την Ευρώπη» η οποία «πρέπει να λάβει τα μέτρα της ώστε τέτοιες απειλές να τις καταστήσει ανενεργές». «Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να διατηρήσουμε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το 2020 οι επιστροφές να φτάσουν περίπου τις 10.000 – υπερπενταπλάσιες, όπως είπε, σε σχέση με όσες έγιναν τα προηγούμενα 4,5 χρόνια- και να λειτουργήσουν κλειστές δομές. Ειδικά για τις κλειστές δομές ανέφερε ότι είναι θέμα λίγων ημερών ακόμα η χωροθέτηση και η δυναμικότητά τους, ενώ το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία τους δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αύξηση των επιστροφών, κλειστές δομές. «Τα διεθνοποιούμε και κουμπώνουν με την αποσυμφόρηση των νησιών προς την ενδοχώρα, με σεβασμό στις περιφέρειες που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος», δήλωσε.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει γίνει αποδέκτης ενόχλησης ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ για το άνοιγμα στην Κίνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης η Κίνα ήταν αξιόπιστος και μακροπρόθεσμος επενδυτής. «Θέλουμε αξιόπιστους και μακροπρόθεσμους επενδυτές στη χώρα», συμπλήρωσε.

Για την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιμένει κατά τις συναντήσεις της, στη βασική πολιτική της ότι είναι προς όφελος της Ευρώπης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων η ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Σχετικά με τις ενστάσεις -από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ- για το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως δεν έχει καμία ένδειξη ότι μπορεί κάτι να ανατρέψει την ευρεία συμφωνία που επιτεύχθηκε στη διακομματική. «Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά. Μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης θα φέρουμε το νομοσχέδιο και θα τύχει ευρείας πλειοψηφίας», υπογράμμισε.

Για την Προανακριτική, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι προσδοκεί πως «και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προχωρήσουμε και να μην έχουμε την εμπειρία της προηγούμενης εβδομάδας».

Τα νομοσχέδια που θα τεθούν προς ψήφιση

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Πέτσας, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν στην Ολομέλεια, τα ακόλουθα νομοσχέδια:

1ον. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική Οδηγία σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την απασχόληση άμισθων βοηθών.

2ον. Το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

3ον. Την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής, κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας και κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.

4ον. Το αθλητικό νομοσχέδιο που αφορά στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, καθώς και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.

«Σε τέσσερις μήνες έχουμε καταθέσει 16+4 νομοσχέδια, ενώ -όπως γνωρίζετε- βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και το φορολογικό νομοσχέδιο. Τι δείχνει αυτό το σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο; Ότι η κυβέρνηση είχε ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο πριν από τις εκλογές, το οποίο υλοποιεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Ό,τι είπαμε, το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις επόμενες ημέρες.

Όπως είπε, αύριο, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας «Ομόνοια» προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που απασχολούν την εθνική ελληνική μειονότητα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους του οργανισμού «το Χαμόγελο του Παιδιού» και συγκεκριμένα την «Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού».

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μιλήσει στην 4η «Σύνοδο της Θεσσαλονίκης», που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Στο περιθώριο του «Thessaloniki Summit» θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στην Ημαθία.

Το Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Νοεμβρίου, θα βρίσκεται για ιδιωτικούς λόγους στο Λονδίνο.

Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου θα έχει την περιοδική σύσκεψη -που ο ίδιος έχει καθιερώσει- με περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν σου άρεσε κάνε