Χρονιά επενδύσεων το 2020: Στροφή σε Κίνα και ΗΠΑ

Χρονιά επενδύσεων το 2020: Στροφή σε Κίνα και ΗΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:38 Δημιουργία 13/11/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Χρονιά εκκίνησης μεγάλων επενδύσεων στη χώρα χαρακτηρίζει το 2020 στις κατ' ίδιαν συζητήσεις του ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα «τρέξουν» σημαντικά γεγονότα στον τομέα αυτό, ικανά να αλλάξουν άρδην το κλίμα διεθνώς για την χώρα μας και ειδικά για την ελληνική οικονομία.

Πέραν του «Ελληνικού» που θεωρείται βέβαιο ότι οι εργασίες της μεγάλης αυτής επένδυσης θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στην Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ.

Σχετικά με τον «δρόμο του μεταξιού», οι συμφωνίες έχουν ήδη υπογραφεί και αναμένεται πλέον η υλοποίηση τους.

Πρόκειται για την επέκταση της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά, η εμπλοκή των Κινέζων στον ΟΣΕ, η ίδρυση γραφείων τριών μεγάλων κινεζικών τραπεζών στην Αθήνα, η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Σανγκάης με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και την Κρήτη. Παράλληλα, έντονη δραστηριότητα θα αναπτυχθεί στον τομέα του real estate, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ουσιαστικό κινεζικό ενδιαφέρον και στον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης στράφηκε στο Πεκίνο στην αρχή της θητείας του ως πρωθυπουργός, έτσι ώστε να έχει ικανό χρόνο μπροστά του να δουλέψει μαζί με την κινεζική κυβέρνηση τις συμφωνίες, που έχουν ήδη έχουν υπογραφεί. Έκανε ακριβώς το αντίθετο από ότι οι προκάτοχοι του, που συνήθως επισκέπτονταν την Κίνα στο τέλος της 4ετίας τους και δεν είχαν το απαιτούμενο διάστημα να προωθήσουν τις επενδύσεις, που οι ίδιοι είχαν συμφωνήσει.

Από τους Αμερικανούς, η Αθήνα αναμένει την προώθηση επενδύσεων, που αφορούν την έρευνα και την τεχνολογία, αλλά και την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών με δεδομένο ότι πολλά ελληνικά προϊόντα έχουν ήδη εξαιρεθεί από τους δασμούς του Τραμπ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζει σειρά μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων που θα γίνουν επίσης την επόμενη χρονιά. Η πλήρης αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ που εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης, η μερική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και στην συνέχεια του ΔΕΔΗΕ, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των λιγνιτικών ομάδων, είναι κινήσεις που θα αλλάξουν πλήρως το τοπίο στην ενέργεια, δίνοντας την ευκαιρία δραστηριοποίησης και νέων μεγάλων «παικτών».

Ισχυρό «χαρτί» και γι αυτή την κυβέρνηση παραμένει ο τουρισμός. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ήδη ότι αναμένει του χρόνου 500.000 τουρίστες μόνον από την Κίνα, ενώ η ολοκλήρωση των έργων στα περιφερειακά αεροδρόμια από την fraport καθιστούν πιο ελκυστικούς τους ελληνικούς προορισμούς.

Το μείγμα αυτών των κινήσεων δημιουργεί εύλογα αισιοδοξία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην χώρα, για καλύτερα αμειβόμενους υπαλλήλους και πιθανότητα για την επιστροφή πολλών νέων που είχαν φύγει από την χώρα λόγω της πολύπλευρης κρίσης καις της έντασης της ανεργίας.

Αν σου άρεσε κάνε