Πολυτεχνείο: «Πέρασε» το crash test η κυβέρνηση

Πολυτεχνείο: «Πέρασε» το crash test η κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:34 Δημιουργία 18/11/19, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με επιτυχία πέρασε η κυβέρνηση το crash test των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, καθώς αποφεύχθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και δεν υπήρξαν εικόνες χάους και αναρχίας στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Πέραν του κλεφτοπόλεμου που υπήρξε στα στενά των Εξαρχείων, μετά το τέλος της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία δεν σημειώθηκαν έκτροπα, γεγονός που προφανώς οφείλεται στην σχεδιασμό και την έντονη παρουσία της ΕΛΑΣ στο κέντρο της Αθήνας.

Οι προληπτικές κινήσεις δε, με τις συλλήψεις αντεξουσιαστών σε ταράτσες πολυκατοικιών πέριξ του Πολυτεχνείου «αφόπλισαν» εκείνους, που θα ήθελαν να τινάξουν στον αέρα τις εκδηλώσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη και να θεωρεί ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή επεισοδίων, καθώς οι όποιοι ταραξίες δεν θα μπορούσαν χθες να κρυφτούν στο Πολυτεχνείο με τη αστυνομία να παρακολουθεί ως θεατής.

Με βάση αυτά τα δεδομένα θεωρείται βέβαιο ότι η εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, μέσα από τις εκκαθαρίσεις κτηρίων που τελούν υπό κατάληψη και μέσα από καταδρομικές επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ σε χώρους, όπου πιστεύεται ότι αποτελούν γιάφκες αντεξουσιαστών.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έχει το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει, καθώς είναι κοινή πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η πλειοψηφία των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης, στηρίζει μια τέτοια πολιτική που προστατεύει την ζωή και την περιουσία τους.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς του Μαξίμου, πάνω από το 70% των ερωτηθέντων θεωρούν καταδικαστέα τα περιστατικά βίας στους δρόμους της Αθήνας, ενώ πάνω από το 50% ζητεί μια πιο αποφασιστική στάση της πολιτείας έναντι των αναρχικών στοιχείων.

Ανάλογα υψηλά είναι τα ποσοστά και σχετικά με την ανάγκη προστασίας των επαγγελματιών της πρωτεύουσας από τις καθημερινές σχεδόν διαδηλώσεις που γίνονται στο κέντρο.

Το όλο θέμα, πάντως, εξακολουθεί να προκαλεί σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, η ΝΔ αντέδρασε με μια άκρως ειρωνική ανακοίνωση στην παρουσία του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Η ΝΔ χαρακτήρισε «τουρίστα και στις διαδηλώσεις» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι δεν ακολούθησε την διαδήλωση μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, αλλά σταμάτησε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

«Ίσως πήγε για απογευματινό τσάι», κατέληξε δεικτικά.

Αν σου άρεσε κάνε