Αυτά τα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

Αυτά τα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:17 Δημιουργία 19/11/19, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ενώπιον σημαντικών αποφάσεων για το μεταναστευτικό βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς οι πάντες στο εσωτερικό της έχουν αντιληφθεί ότι είναι πλέον το βασικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας αυτή την περίοδο.

Αύριο, Τετάρτη σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί μία δέσμη μέτρων, η οποία περιλαμβάνει από πολιτικές επιτάχυνσης έκδοσης ασύλου μέχρι τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, τα μέτρα αυτά θα είναι τα εξής:

  1. Αμέσως προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για την εξέταση αιτημάτων ασύλου.
  2. Εγκατάσταση της κεντρικής υπηρεσίας στο παλιό εργοστάσιο «Κεράνης»
  3. Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα
  4. Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά, μετά από την δημιουργία - με διαδικασίες εξπρές- έργων υποδομής
  5. Προσλήψεις συνοριοφυλάκων για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων
  6. Αξιοποίηση της τεχνολογίας της frontex για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων
  7. Συμμετοχή σκαφών του πολεμικού ναυτικού για ενίσχυση των περιπολιών στο Αιγαίο. Είναι σαφές ότι την ευθύνη για τις περιπολίες την διατηρεί το λιμενικό σώμα.
  8. Δημιουργία κέντρων υποδοχής στην ενδοχώρα, με την στήριξη των περιφερειών και των τοπικών δήμων.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τους 13 περιφερειάρχες προ των ευθυνών τους, ζητώντας από όλους να στηρίξουν τη προσπάθεια της κυβέρνησης.

«Δεν μπορώ να δίνω μάχη στην Ευρώπη για αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών - μελών και αυτή την αλληλεγγύη να μην την έχουμε μεταξύ μας», φέρεται να είπε, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει την πίεση που υφίστανται βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες από τμήματα της κοινής γνώμης, αλλά είναι βέβαιος ότι χωρίς την συνδρομή της αυτοδιοίκησης το σχέδιο για ανακούφιση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου δεν μπορεί να πετύχει.

Στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη, ο κ. Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, καθώς και για τους αριθμούς των προσφύγων και μεταναστών που θα πρέπει άμεσα να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, που ήταν επίσης στη σύσκεψη, δήλωσε έτοιμος να στηρίξει τους αυτοδιοικητικούς, ενώ παράλληλα έκανε μια πρώτη παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και των πόρων της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιφερειάρχες δήλωσαν έτοιμοι να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια, αλλά ζήτησαν ενίσχυση των έργων υποδομής, καθώς και την δημιουργία ενός ειδικού κλάδου υπαλλήλων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με το μεταναστευτικό.

Αν σου άρεσε κάνε