Ζάγκρεμπ: Στο «τραπέζι» της Συνόδου βάζει το μεταναστευτικό ο Κ. Μητσοτάκης

Ζάγκρεμπ: Στο «τραπέζι» της Συνόδου βάζει το μεταναστευτικό ο Κ. Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:17 Δημιουργία 20/11/19, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε διεθνές επίπεδο επιδιώκει να «σηκώσει» το ζήτημα του μεταναστευτικού ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα, Τετάρτη βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

Αν και η ολοένα και εντεινόμενη μεταναστευτική κρίση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, εντούτοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το πρόβλημα επί τάπητος στους υπόλοιπους ηγέτες, ζητώντας την έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα καταγγείλει και πάλι την Τουρκία ότι παραβιάζει τη συμφωνία με την Ε.Ε και ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό για να αναγκάσει την Γηραιά Ήπειρο σε νέες παραχωρήσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί μία δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η οποία περιλαμβάνει από πολιτικές επιτάχυνσης έκδοσης ασύλου μέχρι τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, τα μέτρα αυτά θα είναι τα εξής:

-Αμέσως προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για την εξέταση αιτημάτων ασύλου.

-Εγκατάσταση της κεντρικής υπηρεσίας στο παλιό εργοστάσιο «Κεράνης»

-Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα

-Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά, μετά από την δημιουργία - με διαδικασίες εξπρές- έργων υποδομής

-Προσλήψεις συνοριοφυλάκων για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων

-Αξιοποίηση της τεχνολογίας της frontex για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων

-Συμμετοχή σκαφών του πολεμικού ναυτικού για ενίσχυση των περιπολιών στο Αιγαίο. Είναι σαφές ότι την ευθύνη για τις περιπολίες την διατηρεί το λιμενικό σώμα.

-Δημιουργία κέντρων υποδοχής στην ενδοχώρα, με την στήριξη των περιφερειών και των τοπικών δήμων.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στο Ζάγκρεμπ

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού διαμορφώνεται ως εξής:

-Την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, στις 16.00 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει ως ειδικός προσκεκλημένος σε εκδήλωση με θέμα τη συμμετοχή της νεολαίας στην ευρωπαϊκή πολιτική. Στη συνέχεια, στις 17.45 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πάνελ του δικτύου νέων Eυρωβουλευτών του ΕΛΚ.

Στις 21.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

Την ίδια ημέρα έχουν προγραμματιστεί διμερείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, Michel Barnier, τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Ludovic Orban, την Πρωθυπουργό της Νορβηγίας Erna Solberg και τον πρώην Καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz.

-Την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, στις 09.00 (ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenkovic.

Στις 11.00 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε πάνελ με θέμα τις πρωτοβουλίες του ΕΛΚ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στις 12.50 ώρα Ελλάδας αναμένεται η κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού στην ολομέλεια του Συνεδρίου του ΕΛΚ» καταλήγει η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Αν σου άρεσε κάνε