Εκλογή ΠτΔ: Συνέχιση των ψηφοφοριών σε περίπτωση ισοψηφίας προτείνει η ΝΔ

Εκλογή ΠτΔ: Συνέχιση των ψηφοφοριών σε περίπτωση ισοψηφίας προτείνει η ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:20 Δημιουργία 20/11/19, 14:39

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο την Τετάρτη, με αιχμή του δόρατος τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για το ζήτημα τη οποίας κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση οξύνουν τους τόνους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία άλλαξε την πρόταση για την επικράτηση του πρεσβυτέρου ηλικιακά υποψηφίου σε περίπτωση ισοψηφίας, κάνοντας λόγο για συνέχιση των ψηφοφοριών, έως ότου κάποιος συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους.

Οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν για τους υποψήφιους ΠτΔ, τα εξής: στην πρώτη ψηφοφορία θα χρειάζονται 200 ψήφοι, στη δεύτερη επίσης 200 ψήφοι, στην τρίτη ψηφοφορία 180, στην τέταρτη 151 και στην πέμπτη ψηφοφορία απλή πλειοψηφία.

Ωστόσο, σε περίπτωση που στην πέμπτη ψηφοφορία υπάρχει ισοψηφία δεν θα εκλέγεται ο γηραιότερος (όπως αρχικά προτεινόταν). Σύμφωνα με πληροφορίες η “γαλάζια” πρόταση θα προβλέπει συνέχιση των ψηφοφοριών μεταξύ των δύο επικρατέστερων, έως ότου κάποιος συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους.

Σε σχετική δήλωση, ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ανέφερε πως «η πρόταση της ΝΔ επενδύει στην ποιότητα των πρωταγωνιστών και στο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού και χωρίς ίχνος υπερβολής αφήνει πεδίο συνεννόησης στα κόμματα κατά τον πρώτο γύρο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν επαναφέρει δυσλειτουργικά μοντέλα διπόλου στην εκτελεστική εξουσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί και πρέπει να παραμένει ο εκφραστής και το σύμβολο της ενότητας του κράτους, της συναίνεσης και της συνεννόησης. Όχι όμως επειδή αναγκάζει το σύνταγμα ή επιβάλλουν οι κανόνες αλλά γιατί πραγματικά το συνειδητοποιούν και το επιδιώκουν τα πολιτικά κόμματα», είπε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε: «Eίμαστε διατεθειμένοι να αφαιρέσουμε την τελευταία διάταξη, που προτείνουμε στο άρθρο 32 παρ.5, περί του πρεσβύτερου στην ηλικία υποψηφίου. Όπως είπαμε και στην επιτροπή, δεν είναι ισχυρή από άποψη επιχειρημάτων η διάταξη αυτή και αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε κανένα δογματισμό στις τοποθετήσεις μας όταν μιλούμε για το μέλλον της χώρας» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Αν σου άρεσε κάνε