Στο «περίμενε» ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Στο «περίμενε» ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:26 Δημιουργία 21/11/19, 14:22

Σε στάση αναμονής για το εάν θα δώσει τη στήριξη του στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων τελεί ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη Βουλή την Πέμπτη, κατά τη σχετική συζήτηση στο πλαίσιο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση,

Σύμφωνα με το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «έχουμε δεχθεί να συζητήσουμε στην βάση της πρότασης ΚΚΕ που έχει ως αναφορά την πρόταση της ΝΔ. Όμως, έχουμε θέσει ορισμένες προϋποθέσεις και περιμένουμε την τελική διατύπωση του του άρθρου 54 για να προσδιορίσουμε την τελική μας στάση» αν και όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί καλύτερη την πρόταση που είχε καταθέσει αρχικά για την μη προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο αποτέλεσμα της επικράτειας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει την αναθεώρηση της παραγράφου 4 του αρ. 54 ως εξής:

«4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προυποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από την χώρα ή η παρουσία στην χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Να σημειωθεί ότι για την τροποποίηση του άρθρου απαιτούνται τουλάχιστον 180 ψήφοι. Με τον τρόπο αυτό ο εφαρμοστικός νόμος που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών δεν θα κινδυνεύει με συνταγματική ακυρότητα. Ωστόσο πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η τελική έγκριση του νομοσχεδίου απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Αν σου άρεσε κάνε