Προς μεταπολιτευτικό ρεκόρ για την ψήφο των αποδήμων

Προς μεταπολιτευτικό ρεκόρ για την ψήφο των αποδήμων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:30 Δημιουργία 22/11/19, 08:26

Προς την καταγραφή μίας ιστορικής συμφωνίας με 300 «ναι» όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού οδεύει η Βουλή, καθώς ήδη σημειώνεται σύμπνοια ανάμεσα στα περισσότερα κόμματα.

Οι τροποποιήσεις που παρουσίασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος άνοιξαν το δρόμο σε ευρεία συναίνεση, καθώς ικανοποίησαν και τους τελευταίους προβληματισμούς που είχε το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, που θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή.

Έτσι, τα στελέχη του ΚΚΕ δηλώνουν έτοιμα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, με βάση τις τελικές διατάξεις που παρουσίασε ο κ. Θεοδωρικάκος, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς, οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: Α) Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα. Β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Εντός δύο μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα ανοίξει ηλεκτρονική πύλη στην οποία θα γίνεται η αίτηση του εκλογέα. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας), αυτά θα αντλούνται άμεσα.

Σημειώνεται πως η πιστοποίηση κριτηρίων διαμονής θα γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:

α) Με βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

β) Με βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.

γ) Με βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Δεν θα απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα τριάντα έτη (30) ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Με βάση την κοινοβουλευτική αριθμητική, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να λάβει 291 ψήφους ενώ εάν πειστεί και το ΜεΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη, τότε δεν αποκλείεται να καταγραφεί το μεταπολιτευτικό ρεκόρ των 300 ψήφων.

Αν σου άρεσε κάνε