Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Μόνο όσοι επιλέγουμε εμείς είναι ευπρόσδεκτοι

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Μόνο όσοι επιλέγουμε εμείς είναι ευπρόσδεκτοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:06 Δημιουργία 22/11/19, 12:59

«Ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι αυτοί που επιλέγουμε εμείς», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά και στη δήλωσή της «αλλάξτε ρότα» στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο: η Ελλάδα έχει τις αντοχές της αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι. Όπως είπε, «ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι αυτοί που επιλέγουμε εμείς», επισημαίνοντας πως θα γίνουν επιστροφές.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε, λέγοντας «κλείνουμε την πόρτα στους παράνομους διακινητές ανθρώπων και σε όσους δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Ανοίγουμε την πόρτα στους πραγματικά κατατρεγμένους”. Μάλιστα επεσήμανε πως “ο πολιτισμός μας είναι πολύ ισχυρός για να επηρεαστεί. Η σημαία μας είναι πολύ μεγάλη για να αγκαλιάσει όποιον το επιθυμεί».

«Πρέπει να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές που θέλουν να κάνουν σπέκουλα», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε μεταξύ άλλων στα μέτρα για τη στήριξη των νησιών που σηκώνουν το βάρος των ροών, στη δημιουργία κλειστών κέντρων και στη συγκρότηση ενιαίου φορέα για τη φύλαξη των συνόρων (για το σκοπό αυτό θα γίνουν και προσλήψεις).

Παράλληλα, ο ίδιος είπε πως θα γίνουν επιστροφές, λέγοντας πως δεν θα βάλει στόχο αριθμητικό και προσθέτοντας πως θα έχει και συμβολικό μήνυμα.

Νωρίτερα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τονίζοντας ότι τα νησιά και η ελληνική κοινωνία εκπέμπει SOS».

Κατά την πρωτολογία της στην Βουλή, η κυρία Γεννηματά καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν μπαίνει στην καρδιά του προβλήματος που είναι το τεράστιο έλλειμμα αλληλεγγύης από την Ευρώπη, η οποία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της».

Όπως παρατήρησε «η Ευρώπη παρέδωσε τα κλειδιά του μεταναστευτικού στον Ερντογάν, ο οποίος έχει τώρα τη δυνατότητα να μας εκβιάζει».

«Η Ευρώπη ανήμπορη χαϊδεύει τον Ερντογάν και η Ελλάδα παρακολουθεί και χαϊδεύει την Ευρώπη» συνέχισε.

Σημείωσε επίσης πως ο ελληνικός λαός έδειξε όλα αυτά τα χρόνια την αλληλεγγύη του και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «αυτή η μεγάλη πίεση οδηγεί σε διχασμό των τοπικών κοινωνιών».

Δημιουργούνται συγκρούσεις, η ακροδεξια καραδοκεί» είπε, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να συνεννοηθούμε προτού να είναι αργά».

Αν σου άρεσε κάνε