Τι προβλέπει η «γαλάζια» πρόταση για την ψήφο των αποδήμων

Τι προβλέπει η «γαλάζια» πρόταση για την ψήφο των αποδήμων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:21 Δημιουργία 22/11/19, 14:58

Την πρόταση της ΝΔ για την αλλαγή του άρθρου 54 του Συντάγματος για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων κατέθεσε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Κώστας Τζαβάρας.

Σύμφωνα με το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, στο κείμενο γίνεται αναφορά στην ύπαρξη «πραγματικού δεσμού με τη χώρα», κάτι που είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνο απουσίας από τη χώρα και παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο.

Όπως υποστηρίζουν από την κυβέρνηση, ανοίγει ο δρόμος ώστε:

-με 200 ψήφους βουλευτών να ψηφιστεί ο νόμος που προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια επικρατείας μπορούν να έχουν και ομογενείς, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται οι απόδημοι στο εκλογικό σώμα

-τα κόμματα στα ψηφοδέλτια επικρατείας να μπορούν να έχουν κι εκπροσώπους των αποδήμων

-νόμος που ψηφίζεται με σχετική πλειοψηφία να ρυθμίζει που θα προσμετράται η ψήφος των ομογενών. Δηλαδή αν θα προσμετράται στις περιφέρειες ή μόνο στο συνολικό

-με νόμο που θέλει 180 ψήφους μπορεί να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης περιφερειών αποδήμων στο εξωτερικό.

Στην πρόταση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπονται πέντε ψηφοφορίες, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία (δηλαδή είναι βελτιωμένη η αρχική πρόταση για εκλογή του γηραιότερου).

Αν σου άρεσε κάνε