Αναζητείται πρόσωπο ευρείας συναίνεσης για ΠτΔ

Αναζητείται πρόσωπο ευρείας συναίνεσης για ΠτΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:21 Δημιουργία 25/11/19, 15:02

Πρόσωπο ευρείας συναίνεσης αναζητεί ο πρωθυπουργός για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από την αναφορά του στο ζήτημα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις «βολές« του Αλέξη Τσίπρα, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η πρόβλεψη για εκλογή με σχετική πλειοψηφία δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί ένα πρόσωπο που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Άλλωστε κι αυτή η επιλογή θα είναι πάντα ανοιχτή στην κρίση των πολιτών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αποκρούοντας τα πυρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί κυβερνητικής επιδίωξης για Πρόεδρο «κομματάρχη».

Η παραπάνω αναφορά του πρωθυπουργού «διαβάζεται», από το κλίμα που επικρατεί σήμερα στο Κοινοβούλιο, ως ειλημμένη απόφασή του για ένα υπερκομματικό πρόσωπο κι ως απομάκρυνση των σεναρίων περί υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας προερχόμενου από την «γαλάζια» παράταξη.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει πει τους προηγούμενους μήνες πως θα λάβει τις αποφάσεις του για την πρόταση του επόμενου ΠτΔ κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

Εξάλλου, κατά τη σημερινή συζήτηση και απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «με τη δική σας πρόταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καθίσταντο πρόσωπο με κομματική ταυτότητα. Εμείς δεν θέλουμε να εμπλακεί στα γρανάζια της πολιτικής διαδικασίας. Αυτή την πρόταση εισηγούμαστε. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.

Από την πρότασή μας το 2014 μεσολάβησε μια ωμή καταστρατήγηση του νοήματος του Συντάγματος από εσάς προσωπικά το 2014. Κι εσάς προσωπικά να προτείναμε για ΠτΔ αντίθετος θα ήσασταν. Τόσο θέλατε να αξιοποιήσετε το Σύνταγμα ως Βουλή για να διαλύσετε τη Βουλή», επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η πρόταση της ΝΔ εξασφαλίζει την αποσύνδεση της αδυναμίας εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και άρα την πολιτική σταθερότητα.

Αν σου άρεσε κάνε