Με φορολογικό και ασφαλιστικό η αντεπίθεση για τους διορισμούς στα νοσοκομεία

Με φορολογικό και ασφαλιστικό η αντεπίθεση για τους διορισμούς στα νοσοκομεία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:35 Δημιουργία 28/11/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με δύο μείζονα θέματα, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που θα τεθούν επί τάπητος σήμερα στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση αντεπιτίθεται στην κριτική που δέχθηκε τα τελευταία 24ωρα σχετικά με τους διορισμούς διοικήσεων στα νοσοκομεία.

Με την προβολή των παρεμβάσεων της σε δυο κεφαλαιώδη ζητήματα, η κυβέρνηση θέλει να τονίσει ότι τα σοβαρά θέματα είναι αυτά, που αφορούν τους πολλούς και όχι εκείνα, που αναδεικνύει η αντιπολίτευση μόνο και μόνο για να αποκομίσει πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη.

Στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου αναγνωρίζουν τις αστοχίες, που υπήρξαν ως προς ορισμένες επιλογές, αλλά θεωρούν ότι με τις αλλαγές που θα υπάρξουν, η οποία ένταση θα εκτονωθεί.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι η αναγνώριση του λάθους και όχι η επιμονή σε αυτό αποτελεί δείγμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας και πως σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα πρέπει να θεωρείται λήξαν.

Το φορολογικό και το ασφαλιστικό που θα ψηφιστούν μέσα στο Δεκέμβριο, περιλαμβάνουν διατάξεις που ουσιαστικά αλλάζουν το τοπίο σε δυο μεγάλους τομείς.

Το φορολογικό που ήδη κατατέθηκε στην Ολομέλεια, έχει μειώσεις φορολογικών συντελεστών για μισθωτούς και επιχειρήσεις, περιλαμβάνει τη νέα ρύθμιση οφειλών που θα φτάνει μέχρι και τις 48 δόσεις, ενώ παράλληλα απελευθερώνει πολλά ΑΦΜ μέσω της διαγραφής μικροποσών και δίνει ανάσα στην οικοδομή μέσω της αναστολής του ΦΠΑ.

Το ασφαλιστικό που ακολουθεί, διορθώνει τα προβλήματα που προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου, δίνει την δυνατότητα της επιλογής (ενίσχυση της κρατικής ή της ιδιωτικής ασφάλισης) στον πολίτη, αναδιαρθρώνει τις επικουρικές συντάξεις και θωρακίζει τις κύριες.

Τα δυο αυτά νομοσχέδια σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό, που θα κατατεθεί αμέσως μετά στην Ολομέλεια της Βουλής, αποτελούν την «σφραγίδα» της νέας διακυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας.

Βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η τόνωση της μεσαίας τάξης, που επλήγη όσο καμία άλλη την περίοδο της κρίσης, αλλά και η απελευθέρωση των επιχειρήσεων από τα βαρίδια του παρελθόντος.

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στην πράξη στην κριτική περί νεοφιλελευθερισμού, που του ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς δίνει βάρος στη στήριξη των χαμηλών εισοδηματικά τάξεων (μείωση φορολογίας των νοικοκυριών με εισόδημα έως 10.000 ευρώ το χρόνο) και στήριξης της μεσαίας τάξης.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο ίδιος εκτιμά ότι από την μείωση της φορολογίας θα δημιουργηθούν νέες επενδύσεις, γεγονός που με τη σειρά του θα τονώσει την απασχόληση.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθούν και εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς ο κ. Παναγιώτοπουλος θα ενημερώσει για την αναβάθμιση πολεμικών αεροσκαφών και για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των υποβρυχίων του πολεμικού ναυτικού.

Αν σου άρεσε κάνε