Η ατζέντα της κρίσιμης συνάντησης Μητσοτάκη-Τραμπ

Η ατζέντα της κρίσιμης συνάντησης Μητσοτάκη-Τραμπ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:30 Δημιουργία 02/12/19, 08:25
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με ένα διπλό ραντεβού στο Λονδίνο και στην Ουάσιγκτον μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες με τον Ντόναλντ Τραμπ ο πρωθυπουργός θα βάλει «φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα δει αύριο, Τρίτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχει δώσει ήδη το στίγμα των προθέσεων του, τονίζοντας ότι η πολιτική των «ίσων αποστάσεων» προσβάλει την Ελλάδα, προσβάλει και χώρα μέλους του ΝΑΤΟ που δέχεται επιθέσεις από μια άλλη χώρα - μέλος της ίδιας συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, τόσο στο αυριανό ραντεβού Τραμπ-Μητσοτάκη στο Λονδίνο όσο και στη συνάντηση που θα έχουν οι δυο ηγέτες στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εξηγήσει ότι η Άγκυρα με την διαρκή αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη βορειοατλαντική συμμαχία όσο και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Θα τονίσει ότι η Αθήνα δεν προκαλεί, δεν εκφοβίζει και δεν εκβιάζει, αλλά είναι έτοιμη εάν προκληθεί, να προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματά της.

Στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης προφανώς θα βρεθεί η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της αμφισβητούμενης κυβέρνησης της Λιβύης περί συνεργασίας και έρευνας στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Αθήνα, μετά από το τελεσίγραφο στον πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα να εξηγήσει μέχρι την Τετάρτη το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη ή να αποχωρήσει από την χώρα μας, προέβη σε μα ακόμη στρατηγική κίνηση:

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών που μετέβη χθες στο Κάιρό για συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, συμφώνησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της κοινής ΑΟΖ.

Είναι σαφές ότι οι προκλητικές κινήσεις του Ερντογάν ενισχύουν τον άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου – Ισραήλ, που είχε δημιουργηθεί από την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, στηρίχθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα και τώρα ενισχύεται από την κυβέρνηση Μητσοτακη.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα περιμένει τώρα την ανάληψη ουσιαστικής πρωτοβουλίας από την Ουάσιγκτον και τον πρόεδρο Τραμπ, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.

Εάν οι Αμερικανοί μείνουν και πάλι στα καλά λόγια για την Ελλάδα και την Τουρκία και στις «ίσες αποστάσεις», τότε παραμονεύει ο κίνδυνος της κλιμάκωσης και μάλιστα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάσημα.

Σήμερα, Δευτέρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Μαδρίτη για την διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και αργά το απόγευμα θα αναχωρήσει, συνοδευόμενος από την σύζυγό του για τη βρετανική πρωτεύουσα.

Αν σου άρεσε κάνε