Δένδιας για Λίβυο πρέσβη: Θα κηρυχθεί περσόνα νον γκράτα και θα φύγει

Δένδιας για Λίβυο πρέσβη: Θα κηρυχθεί περσόνα νον γκράτα και θα φύγει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:30 Δημιουργία 02/12/19, 09:55

«Θα κηρυχθεί περσόνα νον γκράτα και θα φύγει», προειδοποίησε ο Νίκος Δένδιας για το Λίβυο πρέσβη, σε περίπτωση που ο ίδιος δεν φέρει τη συμφωνία με την Τουρκία έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Αναφερόμενος σε αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι πρόκειται για δυο μνημόνια, με το ένα να αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι κινήσεις προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν σε γνώση της Αθήνας και γι’ αυτό είχε συνομιλήσει με τον Λίβυο ομόλογό του για το θέμα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο συνεδρίασης του ΟΗΕ, όπου εκείνος είχε αναγνωρίζει ότι μια συμφωνία με την Τουρκία για το θέμα αυτό είναι προβληματική και δεν μπορεί να υπογραφεί.

«Εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί περσόνα νον γκράτα και θα φύγει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας για τον Λίβυο πρέσβη.

Σχετικά με την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός εξήγησε πως η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη «ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά».

«Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», τόνισε ο ίδιος.

Αν σου άρεσε κάνε