Στα διεθνή fora οι τουρκικές προκλήσεις - Να πάρει θέση τώρα ζητεί η Αθήνα από ΕΕ

Στα διεθνή fora οι τουρκικές προκλήσεις - Να πάρει θέση τώρα ζητεί η Αθήνα από ΕΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:30 Δημιουργία 03/12/19, 08:28
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε μία επιχείρηση διεθνοποίησης των προβλημάτων που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο και ευρύτερα στην περιοχή της Μεσογείου επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να θέτει πλέον σε όλες τις επίσημης συναντήσεις του με ξένους ηγέτες και στα διεθνή fora το θέμα.

Η κορύφωση αυτής της προσπάθειας θα γίνει (όπως έγραψε χθες το Χrimaonline.gr) στις 7 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η αρχή της ελληνικής διπλωματικής αντεπίθεσης έγινε χθες στην Μαδρίτη και στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε και στην ομιλία του τα προσκόμματα που βάζει η Τουρκία στην ανάγκη της Ευρώπης για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και στις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σήμερα, Τετάρτη στο Λονδίνο και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα δει την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Μακρόν από τους οποίους θα ζητήσει την υιοθέτηση μιας πιο σθεναρής στάσης της ΕΕ απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν και έναντι της στάσης που τηρεί στον μείζον ζήτημα του προσφυγικού.

Για την Αθήνα, η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με αυστηρότητα στην επιθετικότητα της γειτονικής μας χώρας και να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Στο Λονδίνο ο κ. Μητσοτάκης μάλλον θα έχει ένα ακόμη τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, όπου και θα θέσει τα θέματα, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι προς όφελος της συμμαχίας, μια χώρα - μέλος της να επιτίθεται σε μια άλλη.

Με τον Ταγίπ Ερντογάν η συνάντηση τελικά επιβεβαιώθηκε το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές στον Τούρκο πρόεδρο ότι με αυτή την τακτική πυροδοτεί διαρκώς την ένταση και δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή λήγει το τελεσίγραφο, που έχει δοθεί στον πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα να παρουσιάσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικό το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψε η δίκη του κυβέρνηση με την Τουρκία.

Εάν δε το πράξει, όπως του έχει ζητηθεί, τότε ο Λύβιος διπλωμάτης θα απελαθεί από την χώρα μας.

Στο πλευρό της Αθήνας βρίσκεται ήδη το Παρίσι και οι Γάλλοι «πάγωσαν» την παράδοση λιμενικών σκαφών, που είχαν υποσχεθεί στην κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο πρόεδρος Μακρόν, άλλωστε, δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τον Ερντογάν και αυτό που μένει να φανεί τώρα είναι η στάση του Βερολίνου και προσωπικά της καγκελάριου Μέρκελ.

Αν σου άρεσε κάνε