Αύριο το κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

Αύριο το κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:30 Δημιουργία 03/12/19, 10:07

«Κλείδωσε» για το μεσημέρι της Τετάρτης η κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, όπως επιβεβαίωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Το τετ-α-τετ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14:30, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, θα έχει «φόντο» τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός διεθνοποιεί το ζήτημα, ζητώντας μάλιστα από την ΕΕ να λάβει ξεκάθαρα θέση.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η τουρκική πλευρά ήθελε να πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δυο ανδρών, ενώ η Αθήνα επέμεινε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί με τις αντιπροσωπείες των δυο πλευρών παρούσες, αίτημα που έγινε δεκτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ηρώδου Αττικού, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές στον Τούρκο πρόεδρο ότι με την προκλητική τακτική πυροδοτεί διαρκώς την ένταση και δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Νωρίτερα, τη συνάντηση επιβεβαίωσε και ο Τούρκος πρόεδρος, δηλώνοντας σχετικά: «Θα συναντηθώ με τον Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Θα του πω τις θέσεις μας. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει, αλλά και εμείς θα κάνουμε τα βήματα που θέλουμε. Η συμφωνία ισχύει, κάνουμε ό,τι χρειάζεται κάθε στιγμή».

«Απειλούν τη Λιβύη ότι θα διώξουν τον πρέσβη της, αλλά μπορεί η Λιβύη να τον αποσύρει νωρίτερα, πριν το κάνουν οι Έλληνες. Οι προσπάθειες της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου δεν μας επηρεάζουν», σημείωσε ο Ερντογάν.

«Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να θέσει το θέμα της ανατολικής Μεσογείου σε εμάς. Αυτή η συμφωνία με τη Λιβύη είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα, όπως και της Λιβύης, και δεν το συζητάμε με κανέναν. Και αυτό θα το πω και στον Γάλλο πρόεδρο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αν σου άρεσε κάνε