«Παγώνει» ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

«Παγώνει» ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:30 Δημιουργία 03/12/19, 15:37

Τη στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ την Τουρκία, σύμφωνα με το «Kathimerini.gr».

Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, αναστέλλονται σε στρατιωτικό επίπεδο τα ΜΟΕ, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στον μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποστηρίζουν πως υπάρχει η άποψη ότι ο διάλογος είναι περιττός για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μέχρι η τουρκική πλευρά επανέλθει με πνεύμα δημιουργικό στις συνομιλίες με την Αθήνα.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί αύριο, Τετάρτη, στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στο Λονδίνο και στο πλαίσιο της παρουσίας των δύο ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του NATO που διεξάγεται από σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα ζητήσει από τη Συμμαχία να λάβει ξεκάθαρη θέση για την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη, όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», σημειώνει ο ίδιος.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

«Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνεργάτες του σχετικά με το κρίσιμο αυτό τετ-α-τετ στο Λονδίνο.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες: «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε