Έτοιμος για εφ΄όλης της ύλης και με «ανοιχτά» χαρτιά συζήτηση ο Κ. Μητσοτάκης

Έτοιμος για εφ΄όλης της ύλης και με «ανοιχτά» χαρτιά συζήτηση ο Κ. Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:30 Δημιουργία 04/12/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Έτοιμος για μια συζήτηση «με ανοιχτά χαρτιά» με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσέρχεται στη συνάντηση με τον ηγέτη της γειτονικής χώρας (16:30 ώρα Ελλάδος), αποφασισμένος να θέσει όλα τα θέματα.

Το ραντεβού που θα πραγματοποιηθεί στην βρετανική πρωτεύουσα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, γίνεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία με την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα να βρίσκεται στο ζενίθ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος παράλληλα διεθνοποιεί το θέμα, θα καταστήσει σαφές στον Τούρκο πρόεδρο ότι η στάση του κάθε άλλο παρά διευκολύνει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Θα αναφερθεί στο μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα η Άγκυρα με την αμφιβόλου δημοκρατικής νομιμοποίησης κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά και στις ανεκδιήγητες διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας. Θα ξεκαθαρίσει ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί απειλές και πως είναι έτοιμη να προασπίσει τα συμφέροντά της με αποφασιστικότητα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει τα θέματα και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ζηητώντας από τα μέλη της συμμαχίας να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Θα εξηγήσει ότι δεν είναι δυνατόν μια χώρα - μέλος να απειλεί άλλη χώρα - μέλος και πως μια τέτοια τακτική αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ειρήνης και της συνεργασίας στο εσωτερικό της συμμαχίας.

Με όπλο δε την σκληρή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτήρισε προκλητική τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, θα απαιτήσει μια ανάλογα τοποθέτηση και από την πλευρά της ΕΕ.

Στο διπλωματικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζουν ότι τα όποια αποτελέσματα της συνάντησης δεν θα φανούν αμέσως και πως θα χρειαστεί χρόνος για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Θα αναμένουν, σε κάθε περίπτωση, να δουν τις αντιδράσεις του προέδρου της Τουρκίας τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και εφόσον δεν υπάρξει αλλαγής στάσης, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει πιεστικά τη στάση της Τουρκίας και στο ραντεβού που θα έχει στις 7 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τραμπ.

Χθες, στην Αθήνα, υπήρξε η διαρροή περί «παγώματος» των συζητήσεων για την Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε λίγη ώρα αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί, εάν αυτή η επιλογή είναι πράγματι στο «τραπέζι» από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, πράγματι το ενδεχόμενο αυτό έχει συζητηθεί σε κλειστές συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Πεντάγωνο, αλλά θεωρήθηκε σκόπιμο να μην ενεργοποιηθεί πριν από τη σημερινή συνάντηση κορυφής.

Εάν αυτό το ραντεβού δεν αποδώσει τα αναμενόμενα για την Αθήνα, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η πιθανότητα να μπει «φρένο» στις συζητήσεις με δεδομένο ότι δεν θα έχει νόημα μια τέτοια πρωτοβουλία, την ώρα που η άλλη πλευρά συνεχίζει την προκλητική και επιθετική στάση.

Όσον αφορά τέλος, το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που ζητεί η αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να το εξετάζει αυτή την ώρα. Θα περιμένει τα αποτελέσματα της σημερινής του συνάντησης με τον Ερντογάν, τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα και κατόπιν θα πάρει τις αποφάσεις του.

Αν σου άρεσε κάνε