«Σκιές» στα ελληνοτουρκικά - Καμία σύγκλιση στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

«Σκιές» στα ελληνοτουρκικά - Καμία σύγκλιση στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:30 Δημιουργία 05/12/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε μία καταγραφή θέσεων, χωρίς να διαφαίνεται επί του παρόντος κάποια σύγκλιση, αλλά και στην κοινή απόφαση περί συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, κατέληξαν οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας κατά την συνάντηση που είχαν χθες στο Λονδίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με ρεαλισμό, αλλά χωρίς να δραματοποιεί την κατάσταση, σημειώνοντας ότι έγινε μία καταγραφή των θέσεων των δύο πλευρών και τονίζοντας ότι με την Τουρκία «δυσκολίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν».

Επεσήμανε δε απευθυνόμενος στην Άγκυρα ότι εάν όλες οι πλευρές δείξουν καλή θέληση, μπορεί αυτές οι δυσκολίες να ξεπεραστούν.

Η Αθήνα δεν περίμενε θεαματικά αποτελέσματα από τη συνάντηση αυτή, αλλά αποτέλεσε πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει πάντα - ακόμη και σε δύσκολες στιγμές - να είναι ανοιχτοί.

Ο στόχος του, άλλωστε, ήταν να μιλήσει με «ανοιχτά χαρτιά» και να παρουσιάσει τις σταθερές θέσεις της Ελλάδας για σειρά ζητημάτων και ειδικότερα για την αμφιλεγόμενη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και για το προσφυγικό.

Για τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό μεγαλύτερη σημασία έχει αυτή την ώρα η διεθνοποίηση των προβλημάτων με τη γειτονική μας χώρα, κάτι που ήδη γίνεται και μάλιστα με επιτυχία, εάν συνυπολογιστούν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, της ευρωπαϊκής επιτροπής και - κυρίως - η ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ των εθνικών μας δικαίων του προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Η προσπάθεια αυτή θα κλιμακωθεί μέσα στο Δεκέμβριο, όποτε και ενδέχεται ο κ. Μητσοτάκης να μεταβεί σε Παρίσι και Βερολίνο και θα κορυφωθεί στις 7 Ιανουαρίου με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Εκεί και ανάλογα με την στάση που θα τηρήσει ο απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος, θα κριθούν πολλά, αν όχι όλα, σε σχέση με το άμεσο μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στο εσωτερικό της χώρας τώρα, η κυβέρνηση έχει πετύχει μέχρι στιγμής το μάξιμουμ της συναίνεσης, που θα ήθελε στα εθνικά θέματα, καθώς πριν από λίγα 24ωρα κι ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν ήδη στο Λονδίνο, δεχόταν τις βολές του Αλέξη Τσίπρα.

Την Τρίτη, πάντως, μετά από εντολή του κ. Μητσοτάκη ο κ. Δένδιας συγκαλεί το ανώτατο συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (μετέχουν εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων), προκειμένου να κάνει επίσημη και αναλυτική ενημέρωση για τις συνομιλίες με την τουρκική αντιπροσωπεία.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και εφόσον κριθεί απαραίτητο, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό αυτή την ώρα.

Αν σου άρεσε κάνε