Ελληνοτουρκικά: Τα επόμενα βήματα του Κ. Μητσοτάκη - «Persona non grata» ο Λίβυος πρέσβης

Ελληνοτουρκικά: Τα επόμενα βήματα του Κ. Μητσοτάκη - «Persona non grata» ο Λίβυος πρέσβης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:26 Δημιουργία 06/12/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μετά το Λονδίνο και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σειρά έχουν οι Βρυξέλλες και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτός θα είναι και ο επόμενος σταθμός της προσπάθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη να διεθνοποιήσει τα προβλήματα, που προκαλεί η Τουρκία και στην ΝΑ Μεσόγειο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έθεσε με ευθύτητα όλα τα θέματα με κυρίαρχο αυτό της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν προχθές, θα ζητήσει την παρέμβαση της ΕΕ, προκειμένου να σταματήσουν οι προκλήσεις από την μία πλευρά και να συνεργαστεί η Άγκυρα στο μείζον θέμα του προσφυγικού, από την άλλη.

Σύμμαχός του σε αυτή την πορεία είναι αναμφισβήτητα ο πρόδρομος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ ερώτημα αποτελεί η στάση της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία και λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός της συνασπισμός στην Γερμανία, έχει υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση.

Η Αθήνα θα ζητήσει από το ευρωπαϊκό συμβούλιο μια ξεκάθαρη ανακοίνωση – τοποθέτηση, γεγονός που εάν συμβεί, θα οδηγήσει σε μια διεθνή - διπλωματική απομόνωση την Τουρκία και τον πρόεδρό της. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είτε στο περιθώριο της Συνόδου είτε λίγα 24ωρα νωρίτερα, θα έχει κατ΄ιδίαν επαφές με τον πρόεδρο Μακρόν και την καγκελάριο Μέρκελ, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο εσωτερικό της χώρας, σήμερα, Παρασκευή αναμένεται η απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα, καθώς έληξε χθες το τελεσίγραφο που του είχε δοθεί για να ενημερώσει την Αθήνα σχετικά με την συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία.

Η ενημέρωση αυτή ουδέποτε υπήρξε και σήμερα θα ειδοποιηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν είναι πλέον επιθυμητό πρόσωπο στην Ελλάδα.

Το κείμενο της συμφωνίας που έφτασε στα χέρια των Ελλήνων διπλωματών, όχι όμως από την Λιβύη, επιβεβαίωσε πλήρως τις αρχικές εκτιμήσεις ότι ουδεμία σχέση έχει και με το διεθνές δίκαιο και με το δίκαιο της θάλασσας. Ουσιαστικά, Τούρκοι και Λίβυοι έχουν «εξαφανίσει» την Κρήτη, τη Ρόδο και το Καστελόριζο, προκειμένου να φτάσουν να έχουν κοινές ζώνες.

Αυτό ακριβώς θα είναι και το τεχνικό επιχείρημα της Ελλάδας έναντι της γειτονικής χώρας, το οποίο ο Ερντογάν κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται.

Την Τρίτη ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, και εφόσον κριθεί αναγκαίο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μπορεί ανάλογη ενημέρωση να κάνει και ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς.

Αν σου άρεσε κάνε