Στη διπλωματική αντεπίθεση η Ελλάδα

Στη διπλωματική αντεπίθεση η Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:58 Δημιουργία 09/12/19, 08:50
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στη διπλωματική αντεπίθεση περνά η Ελλάδα με έναν διπλό στόχο: τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας και την ακύρωση της συμφωνίας του Ταγίπ Ερντογάν με την αμφιβόλου νομιμοποίησης κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενώ και μέσα από τις κατ’ίδιαν επαφές που θα έχει με τους ξένους ηγέτες, θα επιδιώξει την καταδίκη των κινήσεων της Τουρκίας ως επιλογές που δυναμιτίζουν την σταθερότητα και την Ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου.

Σύμμαχός του σε αυτή την προσπάθεια είναι αναμφισβήτητα ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ ερώτημα αποτελεί το πόσο σθεναρή στάση θα τηρήσει η καγκελάριος Μερκελ. Εάν ο Γάλλο-γερμανικός άξονας σταθεί στο πλευρό της χώρας μας, τότε είναι βέβαιο ότι και όλες χώρες - δορυφόροι των δυο βασικών «παικτών» θα στηρίξουν.

Σε κα τέτοια περίπτωση, η καταδίκη της Τουρκίας και με επίσημο κείμενο του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Θα είναι το τρίτο διπλωματικό ράπισμα στην Άγκυρα, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών και της εκπροσώπου της ρωσικής διπλωματίας.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα φτάνει την ερχόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, προσκεκλημένος του Κώστα Τασούλα. Ο Λίβυος ανώτατος αξιωματούχος αντιτίθεται στην συμφωνία, που υπεγράφη με την Άγκυρα και αναμένεται να κάνει σκληρές δηλώσεις κατά της επιλογής του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η Λιβύη παραμένει μι διχασμένη χώρα και η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να βρει συμμάχους, έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί ποτέ αυτή η συμφωνία, που τινάζει στον άρα την σταθερότητα στην περιοχή.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συστήσει σε όλα τα μέλη της κυβέρνησής του χαμηλούς τόνους και οι απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις να δίδονται σταθερά, αλλά μόνον με παραπομπές στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο θαλάσσης, που παραβιάζονται με ωμότητα από την γειτονική μας χώρα.

Την κεντρική γραμμή υλοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος με ψυχραιμία απαντά σε κάθε τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου αλλά πάντα σε ήπιους τόνους, καθώς δεν θέλει να παίξει το «παιχνίδι» της Τουρκίας και να εμπλακεί σε μια ρητορική διαμάχη που δεν θα ωφελήσει κανέναν στο τέλος.

Η διπλωματική εκστρατεία της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστεί και το αμέσως προσεχές διάστημα και θα κορυφωθεί στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε