Προκλήσεων... συνέχεια από Ερντογάν

Προκλήσεων... συνέχεια από Ερντογάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:29 Δημιουργία 10/12/19, 10:25

Τον Ασκό του Αιόλου ανοίγει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, μιλώντας χθες στο κρατικό τουρκικό δίκτυο TRT, ο ίδιος δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να αναπτύξει στρατό στη Λιβύη, στον βαθμό που θα της ζητηθεί από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας.

Η στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο είναι όταν μας προσκαλέσει ο λιβυκός λαός και η κυβέρνησή του", είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, συμπληρώνοντας ότι "αυτό θα μας έδινε ένα τέτοιο δικαίωμα".

Η Άγκυρα υπέγραψε στις 27 Νοεμβρίου συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την κυβέρνηση του προέδρου του προεδρικού συμβουλίου και πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης Fayez al-Sarraj, που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη, την ώρα που η τελευταία δέχεται επίθεση από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που εδρεύει στα ανατολικά της χώρας και ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του λιβυκού εδάφους.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η ανάπτυξη τουρκικού στρατού στη Λιβύη δεν θα αποτελούσε παραβίαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη. Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ, που σύμφωνα με διεθνή μέσα διαθέτει τη βοήθεια Ρώσων μισθοφόρων, εκτιμά ότι θα έχει καταλάβει την Τρίπολη πριν τα τέλη του έτους.

Τουλάχιστον 1.000 μισθοφόροι της Wagner Group, που έχει επικεφαλής της τον Yevgeny Prigozhin, συνεργάτη του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin, έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη από τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο Δυτικούς αξιωματούχους και πηγή του στη Μόσχα με γνώση του ζητήματος. Η Ρωσία επισήμως αρνείται την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη, ενώ ο LNA τονίζει ότι ο αριθμός των Ρώσων στη χώρα είναι "πολύ μικρός" και οι τελευταίοι ασχολούνται μόνον με τη συντήρηση όπλων.

Ο Ερντογάν σημείωσε στη συνέντευξή του ότι θέλει να συζητήσει το λιβυκό ζήτημα με τον Πούτιν πριν ο τελευταίος επισκεφθεί την Τουρκία στις 8 Ιανουαρίου για τα εγκαίνια του αγωγού TurkStream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία.

"Στο ζήτημα του Χάφταρ, δεν θέλω να δημιουργήσω μια νέα Συρία όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Πιστεύω ότι η Ρωσία θα επανεξετάσει τη θέση της όσον αφορά τον Χάφταρ", ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. "Είναι ένας παράνομος, οπότε όποια βοήθεια τού παρέχεται, είναι επίσης παράνομη".

Αν σου άρεσε κάνε