Κ. Μητσοτάκης: Στόχος η ανάταση της έρευνας και καινοτομίας

Κ. Μητσοτάκης: Στόχος η ανάταση της έρευνας και καινοτομίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:10 Δημιουργία 10/12/19, 13:08

Στον ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεση με την οικονομία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Όπως είπε ο ίδιος, η Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μεταφέρθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο τις καινοτόμες λύσεις και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αποστολή του ΕΣΕΤΕΚ, που θα είναι η παρακολούθηση των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, και η σύνταξη και υποβολή της ετήσιας Έκθεσης Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία ενώ σημείωσε πως στόχος είναι να αποτελεί βάση του σχεδιασμού για όλη τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως 20 χρόνια πριν είχε κάνει την πρώτη προσπάθεια για «τη δημιουργία ενός κεφαλαίου συμμετοχών το οποίο θα ασχολείται με επενδύσεις στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας».

«Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, η Ελλάδα βρέθηκε στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις σε αυτό το κρίσιμο αντικείμενο, όμως τώρα ανοίγεται μία καινούρια προοπτική και μία καινούρια ευκαιρία να κάνουμε κάτι ουσιαστικό και συνολικό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης, που ήταν η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σηματοδότησε ακριβώς αυτή την αναπτυξιακή διάσταση όλης αυτής της προσπάθειας. Χωρίς να υποτιμώ καθόλου την ανάγκη να καλύψουμε όλο το φάσμα της δραστηριότητας, ξεκινώντας με τη βασική έρευνα και καταλήγοντας, τελικά, στην επιχειρηματικότητα η οποία θα προκύπτει μέσα από την όλη διαδικασία της εφαρμοσμένης έρευνας και της εμπορευματοποίησης της καινοτομίας».«Ήδη έχουμε κάνει μια σειρά από πολύ σημαντικά βήματα σ’ ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Στέκομαι στο ζήτημα των ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) , υπάρχει συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και του Γενικού Λογιστηρίου για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα το οποίο θέτει υπερβολικούς γραφειοκρατικούς περιορισμούς στην ερευνητική δραστηριότητα η οποία διεξάγεται εντός των Πανεπιστημίων. Το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί εντός του Ιανουαρίου, με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή», επεσήμανε.

Αν σου άρεσε κάνε