«Μάχη» Βορίδη-Τζανακόπουλου για ελληνοτουρκικά και αστυνομική βία

«Μάχη» Βορίδη-Τζανακόπουλου για ελληνοτουρκικά και αστυνομική βία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:13 Δημιουργία 10/12/19, 14:34

Με σφοδρούς χαρακτηρισμούς εξελίχθηκε η αντιπαράθεση που είχαν την Τρίτη στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε μια κόντρα στην οποία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τα ελληνοτουρκικά και τις κατηγορίες για την αστυνομική βία.

Ειδικότερα από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «πραγματικό όργιο καταστολής και αυθαιρεσίας», εξαπολύοντας καταιγιστικά πυρά στην κυβέρνηση για τα κρούσματα αστυνομικής βίας. Έκανε λόγο «για σαφή πολιτική εντολή και όχι απλά για αυτονόμηση των σωμάτων ασφαλείας».

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «έχουμε εικόνες βασανιστηρίων» για να προσθέσει πως «αν δημόσια στο δρόμο μπροστά στους φακούς, μπροστά στα μάτια των περαστικών συμβαίνουν αυτά, τι μπορεί μπορεί να συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των κρατητηρίων. Γνωρίζετε πως το σαββατοκύριακο ακούγονταν ουρλιαχτά από το αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων;

Δεν μπορεί έτσι να υπάρξουν όροι για πολιτική συνεννόηση» επεσήμανε, κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία πως τορπιλίζει το πολιτικό κλίμα σε μία περίοδο που είναι αναγκαία η εθνική ομοψυχία. Για να προσθέσει «επιλέγετε τον εύκολο αλλά και κατάπτυστο δρόμο της καταστολής» και ανέφερε πως η κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά για να προσεγγίσει ξανά «τα ακροδεξιά ακροατήρια, τα οποία συμπαθεί ο κ. Βορίδης»

Σε υψηλούς τόνους επεσήμανε πως «οι εικόνες προκαλούν όχι απλή αμηχανία αλλά πραγματική αγανάκτηση. Όπως προκαλούν αγανάκτηση δηλώσεις συνδικαλιστών της αστυνομίας ότι με την παρούσα κυβέρνηση τους έχουν λυθεί τα χέρια. Να μου πει κάποιος φιλελεύθερος βουλευτής της πλειοψηφίας πως τους έχουν λυθεί τα χέρια, ξεγυμνώνοντας ανθρώπους και χτυπώντας βάναυσα διαδηλωτές ή και περιστατικούς;»

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο Μάκης Βορίδης επισημαίνοντας πως για «όσα εσείς αποδίδεται ως υπερβολική βία έχουν διαταχθεί έρευνες». Συνέχισε λέγοντας πως «λέτε πως δεν μπορούμε να έχουμε πεδίο πολιτικής συνεννόησης στα ελληνοτουρκικά γιατί υιοθετείται συγκεκριμένες κατηγορίες».

Προσέθεσε πως «είστε σοβαροί στο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι δυνατόν να υπάρχει κόμμα που να λέει πως επειδή υπήρξαν -αν υπήρξαν- τέτοια περιστατικά, εσείς δεν προσέρχεστε για να δημιουργηθεί συναίνεση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Αυτό φανερώνει τις προθέσεις σας. Ήσασταν για μία ακόμα φορά αποκαλυπτικός για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολούθησε νέα παρέμβαση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που κατηγόρησε το Μάκη Βορίδη για διαστρέβλωση όσων είπε. «Τη συναίνεση στα εθνικά θέματα την έχουμε αποδείξει» σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για διπλή στρατηγική που προσωποποιείται σε συγκεκριμένους υπουργούς. Συνέχισε λέγοντας πως από τη μία πλευρά η κυβέρνηση «διχάζει στο εσωτερικό» και από την άλλη επιδιώκει μέσω υπουργών όπως ο Νίκος Δένδιας τη συναίνεση σε εθνικά θέματα.

Αν σου άρεσε κάνε