Ισχυρό μήνυμα ενότητας Μητσοτάκη από τη Βουλή

Ισχυρό μήνυμα ενότητας Μητσοτάκη από τη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:53 Δημιουργία 11/12/19, 19:06

Μήνυμα ενότητας και κοινής στάσης των πολιτικών κομμάτων θέλησε να στείλει το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων.

Όπως είπε, «η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κυριολεκτικά ιστορική. Απαντά σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του σήμερα, ανοίγει το δρόμο σε όλο τον ελληνισμό για ένα καλύτερο αύριο.

Ήλπιζα μια τέτοια τομή να ψηφιστεί και από τους 300 της βουλής, είμαι ευχαριστημένος όμως γιατί θα πλησιάσουμε» συμπλήρωσε.

Εστιάζοντας στις υποχωρήσεις της ΝΔ για το νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η δικιά μας πρόταση δεν έθετε περιορισμούς στο εύρος του εκλογικού σώματος και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο. Το Σύνταγμα απαιτεί συμφωνία 200 βουλευτών για οποιαδήποτε αλλαγή. Καλέσαμε σε διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι διατάξεις ενσωματώνουν τέσσερα σημεία που συγκροτούν τον πυρήνα του νομοσχεδίου, με τον ίδιο να αναφέρεται στα σημεία σύγκλισης

  • Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι σαράντα (40) εκλογείς.
  • Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.
  • Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα προέρχονται από τον ελληνισμό της διασποράς.
  • Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: α. Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα, β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν συζητάμε για πρόσθετο δικαίωμα αλλά για διευκόλυνση όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τελικά αυτή ήταν η μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση.

«Διαφορετικά, αντί να κάνουμε ένα έστω σημαντικό βήμα μπροστά θα υποχωρούσαμε δύο βήματα πίσω στο όνομα του άλματος που δεν θα κάναμε ποτέ. Τώρα έχουμε ένα νόμο, έστω και με εκπτώσεις», υπογράμμισε.

«Το παρόν νομοσχέδιο συμπλήρωσε αποτελεί δημοκρατική νίκη αφού διευρύνει στην πράξη το δικαίωμα της ψήφου», πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι ο αποκλεισμός πολλών Ελλήνων από τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία είχε και ταξικό πρόσημο καθώς βασικό εμπόδιο για πολλούς ήταν το κόστος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δημοκρατική και κοινοβουλευτική νίκη αλλά και εθνική νίκη.

«Επιτελεί ένα χρέος που η Ελλάδα είχε απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνική τους εστία. Αναθερμαίνεται έτσι το ενδιαφέρον τους για την πατρίδα», τόνισε και είπε επίσης ότι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής είναι μήνυμα σύμπνοιας, ενότητας και αποφασιστικότητας.

«Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και γι'αυτό επιλέγουμε να μη μείνουμε διασκορπισμένοι. Ο παγκόσμιος ελληνισμός είναι εδώ και σας καλεί να το αποδείξετε σε λίγο με τη ψήφο σας», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε