Ώρα.... Ευρώπης για τις τουρκικές προκλήσεις

Ώρα.... Ευρώπης για τις τουρκικές προκλήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:33 Δημιουργία 12/12/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η ώρα της Ευρώπης έφτασε για το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας και απόψε στο δείπνο των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ θα ληφθούν οι ουσιαστικές αποφάσεις για τον τρόπο αντίδρασης στις επιλογές Ερντογάν.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, οι Βρυξέλλες παίρνουν σαφή θέση απέναντι στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, τονίζοντας ότι αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μετά τη Σύνοδο το κείμενο να γίνει ακόμη πιο «σκληρό» και να χαρακτηριστεί «άκυρη» η συμφωνία αυτή, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Χθες, μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, θέση υπέρ μας πήρε και η Γερμανία μέσω της δήλωσης της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία τόνισε ότι η συμφωνία απέχει από τα όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις είναι σαφές πλέον ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να απομόνωσει διεθνώς την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν έχει στεφθεί με επιτυχία, ενώ ταυτόχρονα έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι συμμαχίες της χώρα μας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη στις Βρυξέλλες, έτοιμος να θέσει το θέμα και να ζητήσει την ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους, καταδίκη της τουρκικής πολιτικής. Δεν αποκλείεται στο τραπέζι των συζητήσεων να πέσει και ζήτημα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα ή τελεσίγραφο να μην προχωρήσει ο Ερντογάν σε επόμενο βήμα.

Ήδη Γαλλία και Ιταλία στέλνουν στην περιοχή πολεμικά πλοία, προκειμένου να επιτηρούν την περιοχή και να προστεθούν δικά τους γεωτρύπανα, που δραστηριοποιούνται για αυτή την ώρα σε συγκεκριμένα οικόπεδα.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί ικανοποίηση για δυο λόγους:

-Για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα διεθνή fora, μετά τις τοποθετήσεις όλων των κρίσιμων «παικτών» της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

-Για το κλίμα συναίνεσης που υπήρξε μετά και τη συνεδρίαση του συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης περιμένει τώρα την καταγραφή της θέσης της Ευρώπης στο κοινό ανακοινωθέν και πιθανότατα και τις δηλώσεις των ξένων ηγετών, πολλούς εκ των οποίων θα συναντήσει κατ'ιδιαν πριν από το σημερινό δείπνο.

Επόμενος σταθμός της εκστρατείας του είναι οι ΗΠΑ, όπου θα μεταβεί τις πρώτες ημέρες του νέου έτους και στις 7 Ιανουαρίου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Χθες, επανέλαβε τη θέση του περί «άκυρης συμφωνίας» σε δηλώσεις, που έκανε μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Άγκυρα, εξήγησε ότι «κανείς δεν πρέπει να παρερμηνεύει την ψύχραιμη στάση της Ελλάδας».

Αν σου άρεσε κάνε