Ψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες

Ψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 12/12/19, 18:24

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών, με την ονομασία «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων».

«Ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ. «Όχι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Από τη συζήτηση και την ψηφοφορία είχε αποχωρήσει το ΜέΡΑ25.

Με το νομοσχέδιο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών και ρυθμίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο στηρίζεται στο ιταλικό μοντέλο, προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.

Κατά την ομιλία του νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε τη μείωση των κόκκινων δανείων «τη μεγαλύτερη πρόκληση» για την επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης, για υψηλή βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση, για υλοποίηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων και για τη βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας. Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν, έως τα τέλη Απριλίου, τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας αναφορά στα κόκκινα δάνεια και αναφέροντας πως το 2019 ήταν στο ίδιο περίπου ποσοστό (43,5%)με το 2015 (43,6%) παρά το ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κόκκινων δανείων έπεφτε στο μισό.

«Το σχέδιο Ηρακλής με τα 12 δισεκατομμύρια από το "μαξιλάρι", εξυπηρετεί τις τράπεζες, όχι τους μικρομεσαίους και τους δανειολήπτες» σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και προσέθεσε «στις εκλογές δεν ψηφίζουν μόνο οι τραπεζίτες. Ψηφίζουν και οι μικρομεσαίοι και οι δανειολήπτες και αυτοί που έχουν ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας».

«Πόσο βέβαιο είναι ότι το σχέδιο θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και την ανάπτυξη; Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 40 δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινων δανείων που εξακολουθούν να παραμένουν στις τράπεζες;» επεσήμανε από το Κίνημα Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης.

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε πως «η επιτυχία του "Ηρακλή" είναι ο θάνατος των δανειοληπτών και η ζωή των τραπεζών».

Αν σου άρεσε κάνε