Ευρωπαϊκό διπλωματικό «τείχος» στην Τουρκία - «Ασπίδα» σε Ελλάδα, Κύπρο

Ευρωπαϊκό διπλωματικό «τείχος» στην Τουρκία - «Ασπίδα» σε Ελλάδα, Κύπρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:58 Δημιουργία 13/12/19, 09:52

«Ασπίδα» προστασίας σε Ελλάδα και Κύπρο κατά των προκλήσεων της Άγκυρας παράσχει η ΕΕ, καταδικάζοντας τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕ εκφράζει την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης – Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το Λιβυκό Κοινοβούλιο, δεν την έχει εγκρίνει.

Στο δείπνο, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

«Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», σημείωσε ο ίδιος.

«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αν σου άρεσε κάνε