Μητσοτάκης: Μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης - «Έχουμε σχέδιο»

Μητσοτάκης: Μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης - «Έχουμε σχέδιο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:09 Δημιουργία 13/12/19, 14:57

Ξεκάθαρο, αυστηρό μήνυμα πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να κάνει πίσω στα εθνικά δίκαια έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρη, καταπατά το διεθνές δίκαιο και δεν έχει την έγκριση του κοινοβουλίου της Λιβύης».

«Στέλνω μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας αλλά και γιατί έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα δίπλα στην Ελλάδα σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν περιμένει κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, σημείωσε πως «ελπίζω πως δεν θα φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο».

Συνέχισε, λέγοντας πως «καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο Είχαμε ξεκάθαρη δήλωση και από τον πρέσβη των ΗΠΑ, από Ρωσία, Αίγυπτο

Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο. Ο πρόεδρος Μακρόν ήταν υποστηρικτικός και θέλω να τον ευχαριστήσω και δημόσια. Το έκανε στο ΝΑΤΟ, το έκανε και σήμερα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κάτι που προγραμματίζει αυτή τη στιγμή, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, είναι και πρέπει να είναι ανοικτός.

«Δεν σταματάμε ποτέ να συζητάμε, όμως δεν συζητάμε για τις κάμερες και την επικοινωνία. Αν υπάρχει σοβαρός διάλογος και δυνατότητα να κάνουμε πρόοδο, είμαι ανοικτός να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν ανά πάσα στιγμή. Αλλά αυτή τη στιγμή με το βαθμό κλιμάκωσης από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι θα ήταν κάτι τέτοιο παραγωγικό» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως την ερχόμενη Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, θα μεταβεί στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου θα έχει συνάντηση με την νέα διοικήτρια της, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας για την επίσκεψη του στις ΗΠΑ στις 7 Ιανουαρίου και τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ, ο πρωθυπουργός είπε πως θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Ακόμα, δήλωσε πως στην συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συζητηθούν και θέματα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε